Kezdőlap » Látnivalók » A mosolygó Wachau – és a Willendorfi Vénusz

A mosolygó Wachau – és a Willendorfi Vénusz

A wachau körülbelül 30 km hosszú Duna-áttörés, Melk és Krems között alsó- Ausztriában.
Mindjárt a Wachau bejáratánál nagyformátumú egyházépület – együttes hirdeti Isten dicsőségét: a Melki-apátság. Németül a melk szó körülbelül annyit tesz, „mindent levágnak”. Amikor ugyanis Mária Terézia idelátogatott, akkor többek között 600kg marhahúsból,13 bárányból, és 9 borjúfejből készítették el az ünnepi lakomát. Wachau az UNESCO világörökség részét képezi.

A Wachau dombjain várromok állnak egymástól alig néhány kilométernyi távolságra. Ezek közül az egyik a Wachstein-i rom. A vad, romantikus falmaradványok azt a benyomást keltik, mint ha csak azért tervezték volna oda őket, hogy a tájat még szebbé tegyék.

A Wachauban nincsenek hidak: ha egyik helyről a másikra szeretnénk átjutni, csak komppal tehetjük. 1908-ban vasútépítési munkálatok során régészeti feltárásokat végeztek, és Willendorf közelében találtak egy kicsi, mindössze 11 cm nagyságú kőszobrocskát (Willendorfi Vénusz), melynek kora elképesztő: 28 ezer év! Talán a világ legrégebbi műalkotása, eredetije a Bécsi Természettudományi Múzeumban található. Willendorfban ennek a vénusznak igencsak felnagyított változatát találjuk.

A Melki-apátság legértékesebb része a könyvtár, a Bencés rend ideológiai főhadiszállása. Itt minden fontosabb dokumentum fellelhető, ami meghatározta a nyugati világ szellemét, szemléletének alakulását. Körülbelül százezer könyv és 1800 kézirat alkotja a könyvtár állományát, közülük a legrégebbi a 9.századból való. Umberto Eco – A rózsa neve című kolostor-krimijének az eleje is a Melki könyvtárban játszódik. A könyvek nem csak díszítik a könyvtárat, a könyveket mind a mai napig kézbe is veszik.
A kolostort a 18. században újjáépítették, de barokk formáját ezt követően is megőrizte. Ámulatba ejtő a Márvány-terem freskójának festészeti megoldása. A megfestett jelenetek térhatást keltenek, holott mindent síkban ábrázoltak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Károlyi Alajos palotája

Budapesten, a VIII. kerületben található a Károlyi-palota (Pollack Mihály tér 10.). A palotát a nyitrai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük