Kezdőlap » Mobil és tablet » A mobiltelefonok fejlődése

A mobiltelefonok fejlődése

1947-ben a Bell Labs mérnökei az AT&T-nél azt javasolták, hogy létre kellene hozni egy mobiltelefont.
1957-ben L. I. Kupriyanovich létrehozott egy kísérleti modellt, aminek súlya 3 kg volt és egy bázisállomást társított hozzá.
1970-ben a Bell Labs mérnöke Amos Bell feltalálta a hívásátadást, ez lehetővé tette, hogy a telefon használója beszélgetés közben több cellán is áthaladjon.
Az első gyakorlatban használható kézi mobiltelefont Martin Cooper találta fel, 1973-ban, a készülék neve Motorola DynaTAC volt.
Az 1973 -ben megjelent az első prototípus egy hordozható mobiltelefon – Motorola DynaTAC. Cooper az első hívást 1973. április 3-án kezdeményezte. A DynaTAC súlya körülbelül 1,15 kg volt, a mérete 22, 5 × 12,5 × 3,75 cm. Az előlapon megtalálható volt 12 billentyű, köztük 10 digitális és kettő a hívás fogadására és megszakítására. A DynaTACnak nem voltak extra funkciói. A készülék készenléti módban működhetett akár nyolc órán keresztül, beszélni körülbelül egy órát (más források szerint 35 percet) lehetett.
Az ’80-as években létrehozták az első automatikus celluláris hálózatot. Ez volt az 1G generáció. Az első rendszer az 1981-ben üzembe helyezett Nordic Mobile Telephone (NMT) rendszer volt. Eleinte a mobiltelefonok nagy méretük miatt még nem voltak kézben vagy zsebben hordozhatóak, ezért sok esetben gépjárművekbe építették be.
1984-ben került forgalomba a DynaTAC 8000X. A készüléket több ezer ember vásárolta meg annak ellenére, hogy az impozáns eredeti ár 3995 dollár volt.
1996-ban megjelent a Siemens S10-es mobiltelefon, amely színes kijelzővel rendelkezett. Ugyanebben az évben megjelent a Nokia Communicator, amely több funkcióval is rendelkezett, ideértve a faxot és az e-mail-t. Egy évvel később megjelent a Philips Spark, amely 350 órás üzemidőt tett lehetővé. Ugyanebben az időben megjelent Siemens licensz alapján a Sony CMD-X1000. Igen érdekes megoldás volt a billentyűzár. A billentyűzár feloldásához a készülék hangszóró részét fel kellett csúsztatni. Megjelent a Nokia 8110 is, amelynek egy csúszka védte a billentyűzetét, nehogy véletlenül megnyomódjon az ember zsebében.
1998-ban megjelent az első érintőképernyős mobiltelefon, a Sharp PMC-1. Ugyanebben az évben megjelent az első strapabíró telefon, a Siemens S10. Egy évvel később a Nokia piacra dobta az első olyan telefont, amely támogatta a WAP-t; ez volt a Nokia 7110. Még ebben az évben megjelent a két SIM kártyát használni képes Benefon Twin+.
2000-ben több innovatív készülék is megjelent. Ilyen volt az Ericsson T20 (Internet Swatch Time támogatással), A Benefon ESC (GPS vevővel rendelkezett), A Sony J5 (polifónikus hangok), a Sharp J-SH04 (beépített kamerával) és a Siemens SL45 (MP3 lejátszás lehetőségével és memóriakártyával). A következő évben a Samsung legyártotta az első kifejezetten nőknek készült telefont, a Samsung SGH-A400-as készüléket, ami kinyithatós és élénk színekben pompázó volt. Ebben az évben megjelent a Nokia legendás modellje, a 3310-es, amelyből világszerte 126 milliót adtak el.
2001-ben a japán NTT DoCoMo elindította a 3G-s hálózatot. Ebben az évben jelent meg a Siemens SL45i, amely Java támogatottsággal rendelkezett.
2002-ben a Motorola piacra dobta az első forgatható telefont, V70 néven. Az Ericcson Bluetooth-os készülékkel jelent meg. A Nokia kiadta a 6200 kódjelű modelljét, amely EDGE képes volt.
2003-ban a Nokia elkezdett érintőképernyős telefonokat gyártani.
2007-ben az Apple kiadta a nagysikerű iPhone-t, amely érintőképernyős mobiltelefon volt. A hagyományos “gombos” telefonokat kezdték felváltani az érintőképernyős mobilok.
2009-ben a Samsung piacra dobta a 12.1 megapixeles Pixon12 M8910-et, illetve a nagysikerű S5230-as érintőképernyős mobiltelefont, amiből több mint 30 millió darab talált gazdára.
2013-ban a Nokia Lumia 1020 már 41 megapixeles kamerával rendelkezett.
A mobiltelefonok fejlődése továbbra is töretlen. Például a Samsung Galaxy S5 olyan funkciókkal rendelkezik, mint a pulzus mérő, vagy a telefon követve a felhasználó szemmozgását lapoz a szövegben. A gyártók igyekeznek minél több funkcióval ellátott telefonokat gyártani. Manapság már a legfontosabb modellek az okostelefonok, amelyekből a legtöbb gyártó Android operációs rendszerrel fut, ennek riválisa az iOS (Apple esetében), a Nokia pedig Windows rendszereket használ.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sony Xperia Z3 compact d5803

Az Xperia Z3 compact d5803 a Sony egyik készüléke. Kialakítása alapján érintőképernyős,okostelefonról beszélhetünk. A SIM …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük