Kezdőlap » Növények » A metélőhagyma hajtatása

A metélőhagyma hajtatása

A metélő hagymát hajtatásának két módszere ismert. Az egyik a szabad talajba ültetett növények hajtatása, illetve a cserepes hagyma nevelése. A két mód között az ültetési és az értékesítési módban találunk különbséget.

Ha szabad földön termesztjük, akkor a magot március első felében 20-25 cm-es sortávolságban vetjük el. Rendszeres öntözés mellett , illetve 2–3 alkalommal végzett tápoldatozás mellett a hagyma őszig megerősödik és hajtatható. Az így megerősödött hagymákat szeptember végén, október elején szedik fel és fedett termesztő helyeken ültetik el, hogy a növények még a téli fagyok beállta előtt begyökerezhessenek.

Itt a hagymákat az ágyásokban sűrűn egymás mellé ültetik és gyökeresedés elősegítése érdekében beöntözik. Az így előkészített ágyásokban 20-22 °C-os állandó hőmérséklet mellett három hét alatt már fejlődnek levágható levelek, vagyis értékesíthető növények. A talajba ültetett metélőhagyma levelit 2-3 cm-rel a hagymanyak felett vágják le. A levágott kb. 15–20 cm-es leveleket rekeszekbe rakják, és 20 g-os kötegekbe kötik össze. Az így előkészített hagymalevél hajlamos a fonnyadásra és a befülledésre.

A cserepes módszernél a hajtatáshoz a növényeket 15-25-ös csomókban cserepekbe, vagy műanyag poharakba ültetik december eleje és március közepe közt. A cserepesen hajtatott metélőhagymát általában cserepestől értékesítik. Az első vágáskor adja a legszebb leveleket és a legnagyobb levéltömeget. Ha magtermesztéshez március első felében állandó helyre vetik a magokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régi idők fűszere

Szinte hihetetlenül hangzik, de volt olyan időszak, amikor még nem ismerte a magyar konyha a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük