Kezdőlap » Növények » A mérgező mesegomba, a légyölő galóca

A mérgező mesegomba, a légyölő galóca

Európában a legismertebb gombák közé tartozik a feltűnő színű, nagy termetű, ugyanakkor mérgező légyölő galóca. A légyölő galóca a kalapos gombák rendjén belül a galócafélék családjába tartozik. A légyölő galóca latin neve Amanita muscaria.

Hazánkban főleg Vas és Zala megyében gyakori, de az északi országokban is olykor tömegesen terem. Erdélyben a helyek között is nagyon gyakori, ott légyirtásra még ma is használják. Főleg a hűvös hegyvidékeken találkozhatunk vele, a savanyú talajt szereti, a nyíresek, fenyvesek, de a lomberdőkben is megterem. A gyökér kapcsolt gomba megnyúlt, karcsú, lefele vastagodó tönkje tömör. A tönk 10-20 cm magas, és 1-2 cm széles, a színe fejér. A tönkön bocskor nincs, a tövén a gumó tojás alakú, és a burok tapadási helye több varszerűen rücskös övben látszik rajta.

A fehér, ritkán sárgás lelógó gallérja jól fejlett. A domború, félgömb alakú majd kiterülő kalapja kb. 10-20 cm széles, de találkozhatunk nagyobb kalapú példányokkal is. A kalap színe a piros különféle árnyalatai, ami idősebb korában, különösen a kalap szélén barnássárgára fakul. Az idősebb példányok kalapjának a széle kissé bordás, A bőre lehúzható. A vastag, fehér burokmaradványok varszerűek, szemölcsösek, azonban a az eső teljesen le is moshatja őket. A fehér lemezei sűrűn állók, szélesek, nem lefutók, A spórái gömbölydedek, a színük fehér.

A puha húsa eléggé törékeny, fehér, de közvetlenül a kalapbőr alatt lehet sárga, vagy narancssárga. Enyhén jó szagú gomba. Júliustól októberig hozza a termőtesteit. Más gombával ritkán téveszthető össze.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kék indiángyökér

A növényt az indiánok elsősorban nőgyógyászati célokra használták. Erős főzetét a nők fogamzásgátlóként itták. Csecsemőgyökérnek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük