Kezdőlap » Betegségek » A mellrák megelőzése

A mellrák megelőzése

A mellrák a leggyakoribb rákos megbetegedés nőkben, a bőrrák a második legveszélyesebb, tüdőrák pedig a leghalálosabb rák típus. Bár a mellrákban az elhalálozási arány elég magas, szerencsére a preventív előadásoknak, egyre nagyobb a túlélési esély. Az idejében észrevett rák gyógyítható. Összefüggésbe hozható a hormontartalmú tabletták szedésével, ennek leállásával csökkent az emlőrák kockázata.

A mellrák egy olyan betegség, amelyben a mell szövetei között rosszindulatú (rákos) sejtek burjánzásnak indulnak, és kis csomókat hoznak létre. Az emlő legnagyobb részét az emlőmirigy teszi ki, mely lebenyekből áll, a lebenyeket vékony csövek kötik össze. Terhesség idején az emlőmirigy termeli a tejelválasztó hormon hatására az anyatejet.

Az egyik legfontosabb tényező, hogy meghatározzák a rák típusát, két féle típusát különítik el, az egyik a nem invazív, vagyis a rákos sejtek csak a lebenyekre és a csatornákra korlátozódnak, nem terjednek át a környező szövetek és más testrészek felé. Az invazív emlőrák, átterjedt a tejcsatornán kívül, a mellet alkotó zsírszövetekre. Kezelés mindkét esetben létezik, a lényeg, hogy minél korábban észleljék. Nem invazív duktális karcinóma (DCIS) ilyenkor csak a lebenyeket összekötő vezetékeken alakul kis sejt burjánzás, mammográfiával vizsgálható.

Invazív vagy infiltráló duktális karcinóma, ez a leggyakoribb formája az emlőráknak. Ilyenkor a lebenyek és a csatornák is hordoznak rákos sejteket, csomókat képezve, önvizsgálattal is kitapintható, ha ilyet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz. Az invazív lobuláris karcinóma itt főként a lebenyek érintettek ott alakul ki rákos daganat. Kevéssé gyakori emlőrák típus, a kolloid karcinóma, amikor váladékot termelnek a rákos sejtek, invazív típusú rák. A medulláris karcinóma az emlőrákok 3-5 százalékát teszik ki, a tumor nem a szöveti sejtek között fejlődik ki, hanem külön elhatároltan, ezáltal könnyebb műteni.

A mellrákok jelentős részénél az a probléma, hogy a rákos sejtek a normál szöveti sejtek között találhatóak, mivel egyedileg nem eltávolíthatóak a sejtek, így egyetlen megoldás a rák tovább terjedése ellen, ha leveszik a mellet. Tubuláris karcinóma, ekkor csőszerű struktúra képében jelenik meg a daganat, rendkívül ritka, csupán 2 százalékát teszi ki az emlőráknak, és könnyen operálható. Paget-kór, a mellbimbó és területe érintett, viszketéssel, és ekcémaszerű kiütéssel kezdődik, a pontos kialakulásának folyamata még nem ismert, de ez a típusú rák mindig együtt jár egy invazív típussal.

Valószínűleg, a csatornák daganatképző sejtjei vándorolnak fel a mellbimbó köré. Gyulladásos karcinóma, egy nagyon agresszív típusú emlőrák, sajnos a bőrön át nem tapintható ki, ugyanis a mellet körbevevő nyirokerek ezt blokkolják. A tripla-negatív emlőrák, többnyire invazív duktális karcinóma sejtekből jön létre, ösztrogén hiányos állapotban alakul ki, főleg, amikor is egy specifikus fehérje a HER2 hiányzik, mely ösztrogén érzékeny receptor. A metaplasztikus emlőrák, invazív duktális emlőrákból fejlődik tovább, megtámad porc és csontsejteket. A papilláris karcinóma, több apró kis daganatgócok alakulnak ki, ujjszerű elrendezésben.

Veszélyesebb fajta, mert könnyedén terjed. Korra való tekintet nélkül bárkinél előfordulhat rákos megbetegedés, a mellrák, ugyan nagy arányban vezet elhalálozáshoz de, csak azért mert nem idejében ismerik fel. Ha időben kezelve van, akkor nagyon nagy eséllyel teljesen kezelhető.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük