Kezdőlap » Betegségek » A méhpropolisz, mint természetes antibiotikum

A méhpropolisz, mint természetes antibiotikum

A propolisz a mai ismeretek szerint a leghatékonyabb természetes antibiotikum. A méhek összegyűjtik, anyagcseréjük közben lebontják, befedik vele a kaptár belsejét, amely így védve lesz a baktériumoktól.

A propolisz ógörög eredetű szó, őrt jelent, amely megvédi a mögöttes területet, adott esetben a méhcsaládot, és megakadályozza a fertőző betegségek bejutását a kaptárba.
Nincs még egy akkora állattenyészet máshol a világon, mint a méhkaptárban, mégis itt a legritkábbak a járványok. A méhek a tisztálkodással csak a fizikai szennyeződésektől tudnak megszabadulni, a káros mikroorganizmusoktól a propolisz védi őket.

A propolisz szó minden nyelven ismert, magyarul még méhszuroknak is nevezik.
A propolisz nagyobb része méhviaszból áll, melynek alkotói legnagyobb részben a flavonoidok. Tartalmaz még B1, B2, B6, C, E vitamint, aminosavakat, enzimeket, és ásványi anyagokat.
A gyógyhatását az emberiség már nagyon régóta ismeri. Főként sebek kezelésére, gennyes gyulladások csökkentésére alkalmazták. Ismert volt a fertőtlenítő, csíra- és gombaölő hatása is.

Legáltalánosabb alkalmazási területei: bélhurut, gyomorhurut, epeutak, epehólyag és húgyúti fertőzések esetén. Egészséges egyéneknek is javasolt a kúraszerű fogyasztása, mert sokat segít az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásában. Gyorsan képes felszívódni és bejutni a szövetekbe. Nem károsítja a bélflórát, mint a vegyi antibiotikumok. Kiürítése nem terheli meg a vesét. Fogyasztási ellenjavallat a bizonyított propolisz allergián kívül nincs.

Éljünk tehát e természetes adta csodálatos anyaggal !

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük