Kezdőlap » Fitnesz » A megfelelő nyújtás

A megfelelő nyújtás

Már az iskolai testnevelésórákon megtanuljuk, milyen fontos a különböző bemelegítő-, és nyújtógyakorlatok végzése a sporttevékenység előtt, és után. A balett-táncosok hosszú, vékony izmaikat nemcsak a génjeiknek, hanem a rendszeres nyújtásnak is köszönhetik. Az edzés előtti, és utáni rendszeres nyújtás segít megakadályozni a sérüléseket, és megőrzi izmaink rugalmasságát. A szépen formált, esztétikus izomzat kialakításához elengedhetetlen a megfelelő nyújtás. A súlyzós edzések után különösen fontosak a nyújtógyakorlatok, hogy megakadályozzuk az izmok rövidülését, illetve, hogy enyhítsük a másnapi izomlázat.

Az edzés előtt végezve a megfelelő nyújtógyakorlatok felkészítik izmainkat a megterhelésre, segítségükkel optimális teljesítményt érhetünk el. Edzés után az izompólya átmenetileg rövidül, korlátozza az izom mozgáspályáját, érzékenyebbé tesz a sérülésekre. A rendszeres nyújtással megakadályozhatjuk az izmok rövidülését, rugalmasabbá tesszük őket, javítjuk a mozgékonyságot. A kímélő nyújtás ezenkívül stresszcsökkentő hatással bír, és a testtartást is javítja: irodában dolgozó, ülőmunkát végző embereknek különösen ajánlott.

A dinamikus nyújtás (mely folyamatos mozgással jár) az edzés előtt ajánlott, ideális esetben 5-10 percig tart. A statikus nyújtás során izmainkat egy adott helyzetben tartjuk 20-30 másodpercen keresztül (a testhelyzetek, nyújtási formák izomcsoportonként különböznek). Edzés után körülbelül öt percen keresztül végezzünk statikus nyújtógyakorlatokat. A megfelelő kivitelezés alapszabálya, hogy addig a pontig nyújtsuk izmainkat, amíg egy enyhe feszülést nem érzünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ideális napszak edzéshez – létezik ilyen?

A legtöbben délután 4, és este 8 óra között végeznek súlyzós edzést: ennek oka inkább …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük