Kezdőlap » Növények » A medvehagyma

A medvehagyma

A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik, amely arról kapta a nevét hogy a barnamedve nagyon szereti és még a föld alól is gyakran kiássa. A medvehagyma latin neve Allium ursinu. Ez a hagymafajta csak a humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén terem.

Magyarországon főleg a bükkösökben és a hegyvidékeken találkozhatunk vele, ahol nagy telepeket alkot. A nedves, árnyas erdőkben nagy számban találkozhatunk vele, ahol enyhén savas a talaj A másik gyakran emlegetett neve a vadfokhagyma, amit erőteljes, fokhagyma illata miatt kapott, ezt már messziről lehet érezni. A évelő medvehagyma kb. 30-40 cm magasra nő meg. A medvehagyma zöld hajtása már márciusban megjelenik, . A megnyúlt buzogány alakú, fehér színű hagymája, akár 45 mm hosszúra és 5 mm vastagra nő meg.

A hagymájából két nagy, tojásdad alakú, hosszú nyelű, a végén kihegyesedő tőleveleket hoz, Ezek a levek kb. 15–25 cm magasra emelkednek. A külső levél hüvelye hártyás. A levéllemeze kb. 15 cm hosszú és 4 cm széles. A virágrügyet barna hártyaszerű buroklevél védi. A medvehagyma április-május környékén virágzik. A hófehér virágai háromszögletű tőkocsányokon tömött ernyőkben nyílnak. A toktermése háromrekeszű. A levelei nyár közepére elszáradnak. A medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják gyógyászati célokra.

A leveleit , a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk lényegesen gyengül. Azonban a gyűjtésekor nagyon fontos az óvatosság, mivel könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel melynek a levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok, és súlyos, halálos mérgezést okozhatnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szarvasgomba a földalatti gomba

A földalatti gomba fajtákat nehezebb gyűjteni azoknál a gombafajtáknál, amiket szabad szemmel is könnyen észrevehetünk. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük