Kezdőlap » Egészséges életmód » A mediterrán étrend segíthet a cukorbetegség megelőzésében

A mediterrán étrend segíthet a cukorbetegség megelőzésében

A mediterrán konyha nemcsak finom, de egészséges is: védi a szívet, és csökkenti a cukorbetegség rizikóját.
A mediterrán étrend egészséges, és friss élelmiszerekből áll. A mediterrán országokban vaj helyett általában olívaolajat, vagy egyéb növényi olajakat használnak, és naponta fogyasztanak zöldséget, gyümölcsöt. Hetente többször szerepelnek az étrendben a halak, illetve a tengeri állatok.

Egy spanyol kutatás szerint a mediterrán étrend az időskori diabétesz kialakulásának veszélyét is csökkenti. A tanulmány során 3500, 55-80 év közötti férfit, és nőt vizsgáltak. A kísérleti alanyoknál a koronáris szívbetegségek kockázata magasabb, a diabétesz kockázata átlagos volt. A résztvevőket három csoportra osztották. Az első csoport tagjai a mediterrán konyha szerint étkeztek, emellé naponta 50 ml extra szűz olívaolajat elfogyasztva. A második csoport egyaránt mediterrán étrend szerint étkezett, de a táplálkozásukat 50 g olajos maggal egészítették ki naponta. A kontrollcsoport tagjai zsírszegény étrendet követtek.

A legkedvezőbb, diabéteszt megelőző hatás az olívaolajat fogyasztó csoportban mutatkozott. A kontrollcsoporthoz képest azoknál is jelentősen alacsonyabb volt a diabétesz rizikója, akik a mediterrán táplálkozást olajos magvakkal egészítették ki. A kutatók meglepőnek találták, hogy a jelentős eredmények anélkül születtek, hogy a résztvevőket a tanulmány során fogyásra, vagy mozgásra ösztönözték volna. Aki szeretne profitálni az eredményből, egyszerűen beépítheti étkezési szokásaiba: a mindennapos olívaolaj-fogyasztás, és egy marék olajos mag sokat segíthet egészségünk megőrzésében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mesterséges édesítőszerek hálójában

Szerencsére ma már nagyon sokan felismerték, hogy a finomított kristálycukor mértéktelen fogyasztása mennyi betegség forrása …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük