Kezdőlap » Látnivalók » A matyó népszokások hazája

A matyó népszokások hazája

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található a méltón híres és valószínűleg számodra sem ismeretlen matyó város, Mezőkövesd.

Kis Jankó Bori hímzőasszony nevéhez fűződik a matyó minta, ő volt az első aki megrajzolta ezeket a különleges virágokat. Ma már nem csak terítőket, párnákat díszítenek színes matyó motívumokkal, hanem ruhákat és cipőket is.
Csézy énekesnő leszármazottja Kis Jankó Borinak és matyó mintás ruháival hatalmas sikereket arat.

Mezőkövesd főterén található a minta megalkotójának mellszobra, valamint a belvárosban a Kis Jankó Bori Múzeumban megtekinthetők a nepviselet jellegzetességei, a különféle ruhák, mind női mind férfi változatai. Igény esetén az ide látogatók akár fel is próbálhatják a darabokat, melyek visszarepítik őket a régi korba.

A matyó népviselet nemcsak Mezőkövesd nevéhez fűződik. Valójában két szomszédos település is követi a szokásokat, azonban a minták eltérőek. Míg a matyó fővárosban többségében a fekete és a piros szín dominál, addig Szentistvánon a fehér alapon piros minta, Tardon pedig a fehér alapon nagyon cifra piros motívum.

Az igazi látványosság és élmény a három település által évente egyszer megrendezésre kerülő matyó lagzi. Egy napba sűrítve elevenedik meg az igazi matyó lakodalom, mely korábban három napig tartott. A fiatal pár a hagyományos szokások szerint összeházasodik, persze ez is a műsor része korántsem valóság. Megtartják a menyegzőt és utána hajnalig tartó mulatság veszi kezdetét.
Az eseményen bárki részt vehet, amennyiben jegyet vásárol a rendezvényre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nyugalom kertje Pécsett

Mindenki tudja, hogy Pécs az egyik legtöbb történelmi emlékkel rendelkező magyar városunk. Most nem az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük