Kezdőlap » Látnivalók » A Marianna-árok mérhetetlen mélysége

A Marianna-árok mérhetetlen mélysége

A földön, pontosabban a víz alatt összesen eddig 22 árkot azonosítottak, bár ebből nem mindegyik minősül nagynak. Ebből 18 a Csendes-óceánban, 3 az Atlanti-óceánban és egy pedig az Indiai-óceánban található.

De most mi a Marianna-árokkal fogunk foglalkozni.

A következő kérdésetek gondolom, az lenne, hogy egyáltalán merre van ez az árok és mekkora? A válaszom igen egyszerű lesz, a Csendes-óceánban található, Japán partjai mellett. De azt már valószínűleg tudjátok, hogy ez a legmélyebb pontja a Föld óceánjainak, de ezzel együtt a legmélyebb része a Földnek is. Ez hozta létre a szubdukciós jelenséget, vagyis az óceáni kéreg a másik alá bukott.

Vannak igazán érdekes mélységei a tengereknek, óceánoknak. Például a Jeges-tenger 1038 méter mély, az Indiai-óceán 3872 méter és a Csendes-óceán pedig 4188 méter mély.
Csak, hogy néhány mélységet szemléltessek még, a Jeges-tenger az eurázsiai medencében 5450 méter mély, az Indiai-óceánban a Java-árok pedig 7725 méter mélységű. De az Atlanti-óceánban a Puerto Rico-árok viszont már 8648 méter mély. És most következzék ezek után, a Csendes-óceánban a Marianna-árok 11033 méter mélységű. Ugye lehet érzékelni a különbségeket?

A Marianna-árkot gyakran használják az észak-déli átjáróként a tengeralattjárók, mivel elég hosszú rendszerű, és körbe megy és kapcsolódik a Japán Kurír-árokhoz.

Az árok legmélye ad otthont több ezer gerinctelen állatnak és halnak, mint például az ördöghalnak is. Ott már igencsak hideg van. És még egy furcsa dolog lesz megemlítve, hogy az ott élő élőlények elég hosszú ideig is elélnek, akár több száz évig is. Persze ez annak is a feltétele, hogy nem halásszák ki a halászhajók őket.

Érdekes és megdöbbentő, de úgy tűnik, hogy többet tudunk a világűrről, mint a mélységes óceánokról a saját bolygónkon.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Festői szépségű fjordok

Sajnos keveseknek adatik meg, hogy Norvégiába repüljenek, pedig a meredek sziklafalak övezte smaragd öblöket mindenkinek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük