Kezdőlap » Betegségek » A mandulagyulladás: mik a tünetei, és hogy előzhetjük meg?

A mandulagyulladás: mik a tünetei, és hogy előzhetjük meg?

A mandulagyulladást, más néven anginát a legtöbb esetben vírusok okozzák. A mandulagyulladás okozta panaszok a mandulák megduzzadása, fáradság, láz, illetve végtagfájdalmak. A betegség cseppfertőzéssel terjed: a köhögés, vagy tüsszentés által is fertőzhet. A gyulladásnak három típusát különböztetjük meg: lehet krónikus, akut, vagy recidiváló. A pontos diagnózist az orvos állítja fel, ő tudja megállapítani, a mandulagyulladás mely típusáról van szó: megkérdezi a pácienseket a panaszok gyakoriságáról, és elhúzódásának időtartamáról. A mandulagyulladás egyoldalú, és kétoldalú is lehet.

A mandulagyulladás tünetei a torok jellegzetes pirosodása, illetve a duzzanatok. A páciens torokfájással, és nyelési nehézségekkel küszködik. Az evés, és az ivás egyaránt fájdalommal jár. A torokfájás a beszédképességet is rontja. A betegség következményei lehetnek a kiütések, a nyirokmirigy-duzzanatok, és a kellemetlen lehelet. A mandulagyulladás antibiotikumokkal kezelhető. A terápia kezdete után 24 órával a beteg már nem fertőző. A kórokozók kiirtása érdekében az antibiotikumokat több napon keresztül kell szedni.

Megelőzhetjük a mandulagyulladást, ha egészségesen táplálkozunk, és rendszeres mozgással erősítjük immunrendszerünket. Erős torokfájás esetén forduljunk orvoshoz: a mandulagyulladásnak súlyos szövődményei lehetnek. Nyelési nehézségek esetén fogyasszunk kását, pépes ételeket. A kamillát, vagy zsályát tartalmazó szájöblítő oldatok is hatásosak lehetnek. A duzzanatot hideg, szénsavmentes italokkal csillapíthatjuk. A gyümölcsleveket savtartalmuk miatt ajánlott kerülni. Ha a mandulagyulladás évente többször jelentkezik, az orvosok általában a mandulák eltávolítását javasolják. Mivel a mandulák fontosak az immunrendszer számára, csak szükséghelyzetben ajánlott őket eltávolítani, amikor a duzzanatuk a légzést is gátolhatja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük