Kezdőlap » Látnivalók » A Máltai Szent János – társkatedrális

A Máltai Szent János – társkatedrális

A templomot Gerolamo Cassar tervezte, és a Szent János rendi lovagok kolostortemplomaként épült 1537-1578 között, ahol a lovagrend tagjai összegyűlhettek, és közös imába kezdtek. Megbecsülése jeleként VII. Pius pápa 1816-ban, egy dekrétumában egyenrangú katedrálissá emelte.

A viszonylag dísztelen homlokzatot két harangtorony zárja közre, ezt az egyedien kialakított jellegzetességet Málta szinte minden templománál megfigyelhetjük. A belső rész a homlokzathoz képest meglepően díszes, a pompás, szinte már fullasztó máltai barokk káprázatos példája.

A hosszú és alacsony főhajó minden egyes fala, oszlopa és bordázata gazdag ornamentikával díszített. Olyan, mint egy mintás aranybrokát, mindenfelé a máltai kereszt és a rend címere látható. A padlózat lovagok sírjait fedő fekete, fehér, kék, vörös, rózsaszín és sárga márványlapokból kirakott óriási mozaik. A boltozatot pedig Mattia Preti festményei borítják, a freskók Keresztelő Szent János életének eseményeit ábrázolják. Az oltárt Jézus megkeresztelésének hatalmas márványszobra uralja, felette Preti festménye: „Szent János a mennyben”.
A főhajó mindkét oldalán hat fülke található, közülük nyolcban a Szent János lovagrend különböző Langjainak, azaz nemzetiségi alapú tagozatainak kápolnája áll, mindegyiket az adott Lang védőszentjének oltalmába ajánlották.

Belépés után rögtön jobbra elindulva az első fülke a német kápolna, melynek érdekessége, hogy a magyar Johannita lovagok is idetartoztak. Aki figyelmesen kémleli a falat, az a fölül futó feliratban megtalálja a latin Hungariae szót.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük