Kezdőlap » Növények » A málna

A málna

A rózsafélék családjába tartozó málna Magyarországon őshonos. Finom, édes gyümölcse miatt kedvelt kerti növény. A népies neve boldog asszony csipkéje és a himpér. Európában szinte mindenhol megtalálható, azonban a mediterrán országokban csak hegyes vidékeken lelhető fel. Amerikában a fekete málna az őshonos fajtája. Az ókorban már gyógynövényként tartották számon, a középkorban főleg a kolostorokban termesztették.föld alatti tarackokat hajtó, A kb. 2 méter magas félcserje úttörőként jelenik meg a fátlanított terepen, Szereti a félárnyékos fekvésű, nitrát gazdag talajt, azonban a talajvizet nem szereti, érzékeny a gyökerei megbetegedésére. A vadon található fajtái júniustól szeptemberig, amíg a termesztett málna májustól júliusig terem.

Amálna cserje levelei 3-5, ritkábban 7 tagúak. A cserje ágait apró tüskék borítják. A levelek felső felülete sima, amíg az alul gyapjasak, a levelek széle fűrészfogas. A málna fehér virágai laza fürtökben vagy bugában állnak. A málna vörös, csonthéjas bogyókból álló terméscsoportja 30-40 nap alatt fejlődik ki és érik be.

A termés színe a halványabb rózsaszíntől egészen a bíborvörösig számos árnyalatot ölthet. A málnát leggyakrabban nyersen fogyasztják, de ez az ízletes gyümölcs, kiváló konzervipari alapanyag, lekvár, kompót, zselé vagy szörp készül belőle. De gyümölcsbor készítésére is alkalmas. A málna fagyasztva kiválóan tárolható, azonban frissen nem sokáig áll el. A málna sarjadzással szaporodik. Megfelelő gondozás nélkül könnyen elburjánzik. A málna magas C-vitamin tartalma miatt fontos vitaminforrásunk lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régi idők fűszere

Szinte hihetetlenül hangzik, de volt olyan időszak, amikor még nem ismerte a magyar konyha a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük