Kezdőlap » Nyaralás » A Maldív-szigetek

A Maldív-szigetek

A Maldív-szigetek a magyar turistáknak nem a leggyakoribb úti célja ,de mégis aki teheti, életében egyszer látogasson el oda. Felejthetetlen élményben lesz része. Az indiai óceán dél-nyugati részén helyezkedik el, és atollok-ból áll (az atoll olyan sziget,vagy sziget csoport, ami korallzátonyokból épül fel az alakjuk általában gyűrű. Egy lagúnát vesznek körbe,ahol a vulkán maradványai találhatók,melyek létrehozták a szigetet) a számuk 26 valamint, 1192 szigetből. A lakosság eredetileg maláj, szingaléz és indiai származású, de az arab kereskedők fokozatosan az iszlám felé terelték őket. A szigetek nem mindegyike lakott, csak körülbelül 200 ilyen sziget van és a turistáknak fenntartott 87 sziget. Egy nagy városa, és egyben fővárosa is Malé.
A többi szigetecskén vagy a helyi lakosság él, vagy a turisták vették birtokba. A szigetek között a fő közlekedési eszköz a hajó, vagy csónak. Főleg halászattal és mezőgazdasággal foglalkoznak. A sziget-szállodákban, mivel a hivatalos vallás az iszlám elsősorban férfi alkalmazottak dolgoznak, ha mégis látunk nőket, akkor ők valószínű Sri-Lankáról érkezett vendégmunkások. Megérkezni a Maldív-szigetekre hatalmas élmény.
2 repülőtere van, az egyik Hulhule szigetén nagyon közel Malé-hoz a fővároshoz, a másik Gan szigetén. A leszállásban az érdekes, hogy az ember mindenütt csak az óceánt látja és mégis egyszer csak földet ér a gép. Hátborzongató, de egyben fantasztikus élmény.
Gyakorlatilag a szigetek korall-szigetek és a tengerszint feletti magasságuk alig éri el a 2,5 métert. Ezért nagy gond a kormánynak a globális felmelegedés, mivel ha a tengerszint megemelkedik, akkor a Maldív-szigeteket elnyeli az óceán.
Az élet a nyaraló szigeteken igen kellemes, csend és nyugalom veszi körül az embert. Kis bungalókban szállásolják el a vendégeket, ami lehet a szigeten, vagy az óceánba nyúló cölöpökön. A személyzet nagyon udvarias és segítőkész. Az ételeik között megtalálhatóak a helyi specialitások, a környező országok ételei és nemzetközi ételek is. A fő látnivalók Maléban találhatók, de ezeken a szigeteken nem is az épületek a fontosak. Felejthetetlen élmény kihajózni az óceánra és hajóval kísérni a csapatokban élő delfineket, akik vidáman produkálják magukat, de nem parancsszóra, hanem a természetes környezetükben. Érdemes elmenni egy éjszakai halászatra is, mikor is kis hajók százai a helyi lakosokkal kint vannak a végtelen óceánon és apró lámpácskák világítanak rajtuk.
A siker garantált, minden turista ujjong örömében, ha egy hal a horgára akad, amit a szállodában kérésére elkészítenek és elfogyaszthatja a boldog horgász. Bármelyik szigetre lépünk, legyen az a helyiek által lakott vagy nyaralósziget, korallok és kagylók tömkelegét találjuk.
Male-ban műemlék szinte alig van, de rengeteg mecset és minaret található itt. A város épületei kifejezetten arab hatást tükröznek. Legszebb és leghíresebb épület a volt Szultáni palota a “Péntek mecset”
A turisták számára való látványosság a tengeralattjáró. Ezzel szállítják az óceán felszíne alá az utasokat, hogy ott aztán megcsodálhassák az ezerszínű tengervilágot. A furcsa halakat, a macska cápákat, és a fantasztikus korall képződményeket.

A lakott szigetek nagyon egyszerűek, de mindenütt van mecset, szép iskola és egy pár üzlet.
Ott ahová szívesen viszik a turistákat sok az ajándék üzlet, bazár. Érdekessége, hogy semmin nincs ár, ha megkérdezzük, mennyibe kerül, azt mondják, majd a végén. A végén pedig a bemondott összegből szinte kötelező alkudni. A nők hagyományos arab öltözéket hordanak, és otthon vannak, nevelik a gyerekeket.
Az egész emberiségnek vigyáznia kell erre a gyöngyszemre, vagy, ahogy Marco Polo nevezte “az indiai-óceán virágára”
Aki megteheti, látogasson el ide, amíg nem késő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hová menjünk nyaralni ? Catania

Catania- egyedülálló kikötő, a második legnagyobb város Szicília keleti partján, lábánál található az Etna. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük