Kezdőlap » Baba-mama » A magzatot fenyegető veszély: a dohányzás

A magzatot fenyegető veszély: a dohányzás

A dohányzás a várandós nőknél molekuláris szinten befolyásolja a születendő gyermek immunrendszerének fejlődését. Az allergiák és a neurodermitis kialakulásának esélye megnő.
A környezeti feltételek és az újszülött megbetegedésének kockázata közötti összefüggés régóta fontos, gyakran vizsgált témának számít. A korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a dohányzás már a magzatot károsítja: az újszülöttek kisebb súllyal jönnek a világra, korlátozott tüdőkapacitást mutatnak a nemdohányzó anyák gyermekeihez képest. A későbbiek során többek között gyakrabban fordulnak elő légúti megbetegedések, 2-es típusú diabétesz, asztma, szív-, és érrendszeri betegségek. Azonban, hogy pontosan milyen molekuláris folyamatok és mechanizmusok vezetnek ilyen fejlődési problémákhoz, eddig nem sikerült kideríteni. Egy nemrég végzett kutatás során azonban kimutatták, hogy a dohányzás az RNA molekuláris szerkezetét módosítja, ezáltal a vérkeringésen keresztül, a köldökzsinóron át a magzatba jutva már a méhen belüli fejlődés során is kifejti a káros hatását. A mikroRNA molekulák az immunválasz szabályozásánál fontos szerepet játszanak. Ezenkívül a dohányzás csökkenti a magzat szervezetébe jutó szabályozó T-sejtek számát. A T-sejtek is az immunrendszer aktivitásában játszanak szerepet, ezenkívül az autoimmun betegségek kialakulása ellen is védelmet biztosítanak, hiányuk esetén csökken az immunrendszer önszabályozó képessége. Ezeknek a sejteknek az alacsonyabb száma okozza azt, hogy az érintett gyerekek a harmadik életévükig jóval gyakrabban szenvednek allergiás megbetegedésektől, mint a normál T-sejt értékekkel rendelkező gyerekek. A neurodermitises megbetegedés esélye ezeknél a gyerekeknél a normál érték kétszerese.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan etessük a csecsemőt?

A babák etetésének vannak szabályai, amelyek betartása mellet elkerülhetők a fertőzések, sérülések kialakulása. A babának …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük