Kezdőlap » Baba-mama » A mágikus három

A mágikus három

Kezdi megismerni saját testét a baba. Mozdulatai egyre rendezettebbek. A tárgyak után nyúl, és ha már képes megtartani őket a kezében. Ha hasra fektetik, már egész jól emeli és forgatja a fejét. Amikor ébren van egyre több figyelmet és foglalkozást igényel. Szeretné még jobban megismerni környezetét. Fokozatosan haladva a lakást, az udvart és az utcát.
Éjjel egyre kevesebbszer vagy már egyáltalán nem az éhség miatt riad fel. Ilyenkor már az apa is vissza tudja altatni a picit. Gőgicsél, hallgatja a saját hangját, és már szóvá teszi, ha magára hagyod akár egyetlen percre is, amíg megkevered az éppen készülő vacsorát a tűzhelyen.

Ebben a hónapban a legtöbb babánál beáll a nappal és az éjszaka ritmusa. Egyre jobban el tudja választani ezt a két napszakot. Érdemes nappal kevesebbet hagyni aludni, – tehát egy huzamban ne aludjon 4-5 órát – így jó eséllyel átalussza az éjszakát.

E korban kezdik ajánlani, hogy kezd el tornáztatni a babát. Lehet napközben rövid tornákat végezni pelenkázáskor és egy hosszabbat este a fürdés előtt, de hordhatod akár babúszásra is ha van ilyen lehetőség a környezetetekben.
Beszélj hozzá minél többet. Lehetőleg értelmesen, ne selypíts, mert akkor rosszul rögzülnek a kis agyában a szavak. Használhatsz azonban hangutánzó szavakat. A rövid ismétlődő szótagokból álló szavakat érdemes sűrűn mondogatni. Pl.: papa, mama, baba… stb. Egyszerre kb. 15 percig képes rád figyelni, utána elfárad. Ilyenkor könnyebben leköti magát a mellé tett játékokkal is. Fontos, hogy ne hagyd ott hirtelen. Lassan menj el mellőle és folyamatosan beszélj hozzá, míg hallótávolságon kívülre nem kerülsz. Megnyugtató lehet számára, ha nem is vagy mellette, ha rád lát a kiságyból, így játék közben többször megbizonyosodhat róla, hogy nincs egyedül. Ilyenkor nyugodtan tedd a dolgod te is, de ügyelj rá, hogy ne tűnj el túl hosszú időre a szeme elől. Fontos megszoknia, hogyan kötheti le saját magát, hisz az életben sem leszel minden percben mellette, hogy szórakoztasd.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük