Kezdőlap » Fogyókúra » A magaslati levegő segíthet a fogyásban

A magaslati levegő segíthet a fogyásban

Egy Németországban végzett kutatás szerint a magaslati levegő miatti oxigénhiány segíthet a gyors fogyásban. A hegymászással kapcsolatban köztudott, hogy jelentős súlyveszteséghez vezethet. Azonban nem mászhatunk meg 6000, 7000, vagy 8000 méter magas csúcsokat pusztán azért, hogy megszabaduljunk néhány felesleges kilótól. A müncheni kutatócsoport szerint nem is szükséges: már a tengerszint feletti magasság kisebb különbségei is pozitívan hatnak a súlycsökkentés szempontjából.

A tanulmányban 20, túlsúlyos páciens vett részt. A résztvevők egyik felének egy oxigénpalackból kellett lélegezniük, ami oxigénben szegényebb levegőt tartalmazott. A kísérleti alanyok semmilyen diétát nem követtek. A meglepő eredmény: azok a résztvevők, akik a mesterségesen csökkentett oxigéntartalmú levegőt lélegezték be, átlagosan két kilogrammal többet fogytak a kontrollcsoporthoz képest.

Az oxigénhiány hatására a pulzus megemelkedik, hogy a szív oxigénellátása megfelelő legyen – magyarázzák meg a jelenséget a kutatók. Az oxigénhiány serkenti a vérkeringést: körülbelül olyan folyamatok játszódnak le szervezetünkben, mintha sporttevékenységet végeznénk. A zsírégetési folyamatok tehát fizikai aktivitás nélkül is beindulnak. A kutatás eredményei megerősítik az eddigi feltételezést, hogy az oxigén hiánya súlyveszteséghez vezet. A kutatók azt vizsgálják, hogy a jelenséget nem lehetne-e mesterségesen létrehozni: például azáltal, hogy a túlsúlyos páciensek egy kúra során olyan sátrakban tartózkodnának éjszaka, amelyekben a levegő oxigéntartalma mesterségesen csökkentett.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen fogyókúrás tévhiteket ismerünk?

A diéta önmagában az egészséges élet része, kis mértékű alkalmazása megtisztítja a szervezetet, aktívabbá, energetikusabbá …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük