Kezdőlap » Házi kedvencek » A macska, mint lakótárs

A macska, mint lakótárs

Sokan, bár állatszeretők, inkább a kutyákat preferálják lakótársnak, mint a macskákat. Van ebben némi racionalitás, de aki igazán állatbarát, racionalitást nem igazán ismer. A kutya rövid vezényszavakra azonnal reagál, de a macska felülbírálja az utasításokat, azaz hívásra jön, ha kedve tartja. Aki elfogadja ezt az önállóságot, az remekül ki tud jönni egy macskával.

Mivel nem csak az ember társas lény, ha lehetőség van rá, érdemes két macskát tartani. Lehetnek azonos neműek is, főleg, ha a gazdájuk nem tenyésztés céljából, csupán kedvtelésből tartja őket, mert a macska azonos nemű társával is jól kijön. Vagy nem, de ez nem a nemek harca, hiszen összevesznek, kibékülnek.

A táplálása sem okoz komolyabb fejtörést, mert a macska naponta többször eszik, aránylag keveset, s megfelelő táplálék szinte minden nem éppen állateledelre szakosodott áruházban is nagy választékban beszerezhető. Evéskor nem habzsol, jól megvizsgálja illatra is az elé rakott ételt, nem kell attól tartani, hogy esetleg romlott élelmet elfogyasztana, ellenben a kutyával, amely szinte kóstolás nélkül is képes azonnal, rágás nélkül is lenyelni az esetleg fogyasztásra nem alkalmas ételt. (Sajnos ezért gyakoriak a kutyáknál a mérgezések, azaz rossz szándékú emberek által megmérgezett ételt a kutya elfogyasztja)

Mivel a macska igen tiszta állat, ha két macska van, a bundájuk takarításában egymásnak besegítenek, különösen azokon a helyeken, melyek önerőből nem érhetőek el – pl. fejtető, fül, tarkó.

Ha kizárólag lakásban, lakótársként él a macska, szüksége van úgy nevezett macska WC-re, mely egy igen elmés eszköz, s a macska nagyon hamar használatba veszi. Ez a macska WC külsőre kissé emlékeztet a macska hordozóra, mert alsó és felső része van, de itt nem lezárható a bejárata, mint a hordozónak, hanem lengőajtó zárja el a bent terjengő szagokat, s a felső részben elhelyezett szűrőbetét bár a szellőzést biztosítja, de a nagyobb molekulájú gázokat nem engedi át.

Érdemes elgondolkodni, hogy milyen lakótárs kerül befogadásra, és hogy egyáltalán befogadásra kerül-e egy állat (bármilyen fajhoz tartozó, tehát nem csak kutya, macska) mert bár sok szeretetet adnak az állatok, de sok kötelességgel, felelősséggel is járó vállalkozás az állattartás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az új házi kedvenc, a törpenyúl

Napjainkban ismét egyre népszerűbbé váltak a kedvtelésből tartott állatok, melyek közül magasan kiemelkedik a törpenyúl. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük