Kezdőlap » Egészséges életmód » A macska mint kultusz állat

A macska mint kultusz állat

A macska ma már csak házi állat de régen istenként tisztelték és szerették.Napi imákban szerepelt és áldozatokat is mutattak be neki.A meddő anyák védő szentje is volt.

A macska háziasítása az ókori Egyiptomban kezdődött. Első ízben az egyiptomiak tisztelték a macskákat.
Mint tudjuk az egyiptomiak rendkívül bonyolult és összetett vallási (mitológiai) rendszert dolgoztak ki. Aminek a lényege az emberi életnek a természeti jelenségek szinte minden mozzanata pillanata egy-egy meghatározott istenalak jóindulatára volt bízva. Pl.:Külön istenük volt a delelő és a lenyugvó napra,az esőre,a szélre. Az egyiptomiak a hagyományok szerint minden istent emberi és állati alakban elképzeltek. Mint tudjuk erről írásos feljegyzéseket hagytak hátra. Nem csoda hogy ebben az összetett rendszerben a macska is szerepet kapott.

Így a macska Básztet istennő szent állata lett az istennőt így macskafejű női alakként ábrázolták. Básztet rendkívül fontos szerepet játszott az egyiptomiak hétköznapi életében. Az istennő volt maga az öröm ,az önfeledt vigadozás,a mámor és a szerelem istennője egy személyben. Ezek a tulajdonságok a macskából vissza következtetők. A gyakori párzás és fialás annak hangos mivolta. Ezt úgy gondolták az egyiptomiak a( szerelem )zajos párzás a párzás egyenlő mámor a mámort a mulatozással kapcsolták össze. A későbbi Egyiptomban az istennő személye (alakja) össze mosódott az oroszlán fejű istennő figurájával. Szahmet oroszlánfejű istennő a háború és a harag a perzselő napért volt felelős . Básztet még gyakran még össze hozták Tefnuttal aki az életet adó nedvesség az ujjá születés oroszlán alakú (istenség) istennő volt.

Básztet a meddő anyák keresték fel a leggyakrabban.Nem csoda hogy ma is sokan imádkoznak hozzá.  A macska imádata tehát innen ered.Sokan a mai napig gyakorolják az egyiptomiak hitét .Imádkoznak isteneikhez.És a jobb sorsban remélnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük