Kezdőlap » Betegségek » A “lisztérzékenységről” közérthetően

A “lisztérzékenységről” közérthetően

Mai felgyorsult világunk magával hozta a tartósított és egyéb módon „beavatkozott” ételek, a különböző tartósítószerek, ízfokozó- és állagjavító adalékok napi szintű használatát.
Szervezetünk ezek ellen időről időre fellázad, egyre több az allergiás, autoimmun megbetegedések száma. Míg régebben a lakosság 1-2 %-a szenvedett allergiás megbetegedésben, addig mára már szinte népbetegséggé vált mind a légúti (asztma), mind az élelmiszer-allergia.

Sajnos az esetek egy részében a szervezet nem csupán a mesterséges, hanem a természetes anyagok ellen is tiltakozik, ahogy például a köznyelvben csak lisztérzékenységnek nevezett coeliákia esetében is.
A betegség valójában egy autoimmun folyamat, melyet nem a liszt, hanem a kalászos búzafélék (búza, árpa, rozs, zab) glutén nevű fehérjéjének fogyasztása okoz. A betegség nem kötött sem korhoz, sem nemhez: bármely életkorban, bármely nemnél kialakulhat.
A szervezetbe bejutott glutén károsítja a vékonybél nyálkahártyáját és a bélbolyhokat, ezáltal rontja a táplálékok felszívódását és hasznosulását.
A kezdeti enyhébb tünetek – mint haspuffadás, krónikus hasmenés – később kiegészülnek a különböző vitamin-, és ásványanyaghiány okozta megbetegedések tüneteivel.

A felszívódási zavar nyomán többek közt
• vashiány okozta vérszegénység
• kalciumhiány okozta csontritkulás, fogromlás
• nyomelem- és vitaminhiány miatt fáradékonyság, hajhullás,kóros fogyás,körmök töredezése
• viszkető, hólyagos bőrbetegség
• máj- és veseműködési zavar
• nőgyógyászati megbetegedések, vetélések
• idegrendszeri megbetegedések
alakulhatnak ki.

A táplálékkal bejutó fehérjék az emberi szervezet számára testidegen anyagok, de az élelmiszerekkel szemben az immunrendszer normálisan toleránssá válik. A coeliákia esetében ez a tolerancia nem alakul ki, így az immunrendszer sejtjei és ellenanyag-termelése a szervezet saját fehérjéi ellen, főként a transzglutamináz enzim ellen fordulnak.
A betegség kimutatása a vérből történik, a transzglutamináz elleni ellenanyagok felismerésével. Pozitív antitest-lelet esetén a vékonybél-bolyhok szövettani vizsgálatát is el kell végezni.

A coeliákiában szenvedő beteg számára a kalászos gabonák nem csupán liszt, hanem minden más formában is károsak. Nem fogyaszthatnak tehát müzlit, búzadarát, semmi olyan ételt, mely a kalászosok lisztjéből készül.
Ellenben a nem kalászos növényekből készült lisztek (rizs, kukorica, szója, burgonya, borsó) nyugodtan fogyaszthatók.

A gluténmentes diéta során a bélbolyhok regenerálódnak, javul a táplálékok, tápanyagok felszívódása, ezáltal a tünetek lassan megszűnnek.

A tünetek hiánya viszont nem egyenlő a gyógyulással, a glutén újbóli bevitele újra autoimmun folyamatot indít el, ami újra a bélbolyhok károsodásához vezet, ezért a diétát egy életen át fenn kell tartani!
A legnagyobbnak tűnő akadály- a kenyérfélék helyettesítése- a házi kenyérsütő készülékekkel, a gluténmentes lisztek könnyebb elérhetőségével egyre inkább elhárul. A friss zöldségek, gyümölcsök változatossá tehetik az étrendet, hisz glutént nem tartalmaznak, így nyugodtan fogyaszthatóak akár nyersen, akár főzve; levesként, mártásként, bármilyen formában.

Vigyázni főként a készen kapható ételekkel, konzervekkel kell: sűrítőanyaguk glutént tartalmazhat, ezért nagyon fontos, hogy csak azokat a készítményeket vásárolják, melyeket a gyártó gluténmentes felirattal lát el, s ezzel szavatolja terméke biztonságos voltát.
Mindenkor gluténmentességet jelöl az áthúzott kalász jelzés!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük