Kezdőlap » Betegségek » A lisztériafertőzés

A lisztériafertőzés

A liszteriózis, a lisztériabaktérium okozta fertőzés embereknél ritkán lép fel, akkor azonban súlyos megbetegedést okoz, ami agyvelőgyulladást, vagy állapotos nőknél vetélést okozhat. Emiatt az élelmiszerek, melyekben a lisztéria megjelenhet – füstölt hal, lazac, lágy sajtok, félkemény szeletelt sajtok, nyers tej – problémát jelenthetnek.

Egy EU-szerte végzett tanulmányban vizsgálták a lisztéria előfordulását az említett termékekben, és a hőkezelt húskészítményekben, tehát azokban az élelmiszerekben, melyekben a lisztériabaktérium nagyobb mennyiségben megjelenhet. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a Listeria monocytogenes előírt mikrobiológiai határértékei a fogyasztásra kész élelmiszerekben nem mindig vannak konzekvensen betartva.
Amennyiben a határértéket átlépi a baktériumok száma, fennáll a veszélye annak, hogy a fogyasztó lisztériával fertőződhet. Az élelmiszergyártóknak ezért figyelniük kell az előírások betartására. Biztosítaniuk kell a szükséges eljárásokat, hogy csak olyan élelmiszer kerüljön forgalomba, melynél a lisztéria a meghatározott tárolási, szavatossági időn belül nem lépi túl a határértékeket.

Fontos az ételek helyes előkészítése, a higiénia is. A nyers hús a fogyasztó számára mikrobiológiai veszélyek forrása lehet, fontos az odafigyelés, ha ezzel az élelmiszerrel dolgozunk. Hatásos védelem a fertőzések ellen a konyhai higiénia szigorú betartása, és az élelmiszerek alapos hőkezelése.
Azonban nemcsak az állati eredetű élelmiszerek lehetnek a fertőző csírák hordozói. A gyümölcsök és zöldségek is fertőződhetnek lisztériával vagy egyéb baktériumokkal, melyek az étel szakszerűtlen előkészítése esetén betegségek kialakulásához vezethetnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük