Kezdőlap » Étel » A lime, “zöld citrom”

A lime, “zöld citrom”

A lime és a citrom olyanok mint a testvérek, mint például a narancs és a mandarin, vagy a piros szőlő és a zöld szőlő. Sokan teszik fel a kérdést mi különbség a kettő között?

A citrom érett állapotban citromsárga színű, ovális formájú, déli gyümölcs, belsejében hegyes végű magok találhatók, héjavastag, savanyú, leginkább magas C-vitamin tartalmáról ismert, de ezen kívül számos más vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Éppen ezért megfázásos betegségek kezelésében elsőrangú szerepet tölt be, ezen kívül segíti az emésztést és üdén, frissen tartja a bőrt. Jót tesz a hajnak, megszünteti a korpásodást.
Égész évben termő növény, hazánkban bármely évszakban elérhető áron megvásárolható.

Ma már a citrom a konyhában is nélkülözhetetlen, főleg halak fogyasztásához ajánlott, de majdnem minden házilag elkészített saláta öntet alapanyaga is, itt főleg levét használják. Fontos alapanyag sütemények készítésekor, előszeretettel alkalmazzák túrós / mákos sütemények töltelékének készítésekor, ebben az esetben leginkább reszelt héját, de számos más étel, sütemény kiegészítője, illetve fő összetevője is lehet.

Italok készítésénél szintén fontos kellék, hazánkban a tea fogyasztása főként citrommal történik, szemben a tradicionális angol szokással, ahol tejjel fogyasztják a teat. De számos más ital ízesítésére, díszítésére szintén használható.

A lime vagy más néven zöld citrom, a sárga citrom kistestvére, szintén déli gyümölcs. Érett állapotban színe a világoszöldtől egészen a sötét méregzöldig terjed. Formáját tekintve kisebb mint a citrom és kerek formájú, héja vékonyabb, magokat elvétve tartalmaz, íze a citromnál savanyúbb, jellegzetesebb. Magas C, B1, B2 vitamin tartalma mellet, foszfor és kalcium tartalma is magas.

Hazánkban a koktélok fő összetevőjeként terjedt el, főként a méltán népszerű Mojito nevű kevert ital réven. Népszerűsége egyre növekvő tendenciát mutat, a konyhában sokszor a citrom helyettesítőjeként használják, karakteresebb íze miatt.
Évelő növény, bár hazánkban fellelhetősége néha problémát okoz, ára pedig jóval magasabb mint a citromé.

Tehát a zöld citrom nem éretlen sárga citrom!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen uzsonna süteményt készíthetünk?

Uzsonna süteményeknek nevezzük azokat a süteményeket, amit reggelire, napközben illetve uzsonnára fogyasztunk. Így szól a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük