Kezdőlap » Látnivalók » A lenyűgöző Grand Canyon

A lenyűgöző Grand Canyon

Fenséges, csaknem 2000 méter magas sziklák Aki először áll a földkéreg eme roppant hasadéka szélén, még, ha felkészítette rá a számtalan fénykép és beszámoló, azt lenyűgözi, milyen nagy, milyen drámai ez a szakadék a valóságban. Elnevezései változatosak- Visnu temploma, Walhalla –kilátó, Jupiter temploma, vagy Votan trónja.

A Grand Canyon Arizona észak-nyugati részén 1800 mély, helyenként 30 km széles, és 446 km hosszan szeli át az erdős Kaibab – fennsíkot. A Colorado folyó műve ez, évmilliók hosszú során vájta ki a folyó a szakadékot.
A Grand Canyonban akadnak olyan sziklák, amelyek körülbelül 1,7 milliárd évesek, ez földünk korának mintegy egyharmada. Ezek a legrégibb kőzetképződmények a föld felszínén. A földtörténet megőrzött tervrajza. Kétmilliárd évvel ezelőtt ezt a területet tengerek és hatalmas tavak borították- homok, iszap, és kagylós mészkő hatalmas üledékrétegeit hagyták maguk után.

Nevét valaha onnan kapta, hogy vizét megfestette a vörös homokkő, ma kék a vize, néha zöld is. A felső folyását 1963-ban épített Grand Canyon duzzasztógát azóta visszatartja a vörös homokot, amely a folyónak egykor olyan látványos színt adott. A természetvédők a tönkre tett Grand Canyon valódi védelme érdekében sokszor felszólaltak, hiszen a duzzasztó a természetes öko világot szinte terjesen kiirtotta. 2014 márciusában azonban kiengedésre került egy része a víznek, hogy a folyó visszakapja elveszített területének egy részét.

A Watchtower A kilátó-torony Múzeuma arra emlékeztet, hogy a Grand Canyon egykor indián föld volt- a navajok, és más indián népcsoportok szemében a Colorado egy nagy özönvíz maradványa, amely hajdan az egész földet elárasztotta. Az indiánok csak azért élték túl, mert halakká változtak- ez a magyarázata, hogy a navajok a mai napig nem esznek halat.

Ma évente 5 millió ember látogat el a Grand Canyonba, az Empire State Building mellett ez az Egyesült Államok legkedveltebb turistalátványossága. Hatalmas csónakokon vadvízi utazást tehetünk a szelídnek nem nevezhető folyószakaszon. A 22km-es gyalogtúra fáradalmait csak igen kevesen vállalják a kanyon peremétől le a Coloradóig. Legtöbben a könnyen elérhető déli peremről nézik meg a kanyont.

A lemenő nap színjátékában fürdő Grand Canyon a Föld egyik legszebb és leglenyűgözőbb természeti kincse, szavakkal nem írható le.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük