Kezdőlap » Betegségek » A Legionella

A Legionella

Megisszuk, fürdünk benne, mégsem betegszünk meg. Ha azonban a vízpermetet belélegezzük, akár bele is hallhatunk a Legionella baktérium által okozott kórba.A Legionella vízszerető baktérium, mindenhol előfordul, ahol pangó meleg víz van.

A kórokozó megtalálható a háztartási melegvíz-rendszerek 90%-ban, akár a zuhanyzófejben is. Lehetséges fertőző források a szökőkutak, klímaberendezések, hűtőtornyok, párásító berendezések, pezsgő,- és élményfürdők, a locsolótömlők és környékén, akár egy akváriumban, vagy vízpermetező flaskákban. Érintkezhetünk vele, csak a tüdőnkbe ne jusson. Ha porlasztott formában belélegezzük, a léghólyagocskákig jutva A- típusos tüdőgyulladást okozhat. Az úgynevezett légiós betegség, egy tüdőgyulladás, amely általában enyhe és könnyen gyógyul, de az esetek egy jelentős részében lehet súlyos, adott esetben halálos kimenetelű is.

Kimenetel szempontjából két alapvető kimenetel számít, az egyik , hogy van-e a betegnek valami fajta alapbetegsége, amely csökkent immunitású állapotot jelent, illetve , hogy kellő időben felismerik –e a betegséget, és kellő időben megkezdik a megfelelő antibiotikum kezelést.

A baktériumot három módon lehet kimutatni:
-vérből
-légúti váladékból
– vizeletből

1998 óta kötelezően bejelentendő fertőző betegség nálunk a legionellózis. Nagyjából 5-ször, 6-szor annyi a valódi beteg, mint a bejelentett.
Nagyon fontos a klímaberendezések folyamatos ellenőrzése is, mert azok komoly járványokat tudnak okozni. Amerikában az 1976-os évben egy Philadelphiai szállodában épp légionárius nagygyűlést tartottak (innen az elnevezés), ahol 182-en betegedtek meg ebben, közülük 81 %-ot(147ember) kórházban kezeltek, viszont igen komoly 16% (29 ember) belehalt a betegségbe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük