Kezdőlap » Betegségek » A láz

A láz

Ha az emberi test normális (kb 36,5 °C) testhőmérséklete enyhén megemelkedik, akkor hőemelkedésről, 38-39 °C esetében mérsékelt lázról, 39-40,5 °C körül magas lázról beszélünk. Amennyiben a test hőmérséklete meghaladja a 40,5 °C-ot, akkor hyperpyrexia, azaz életveszélyes túlhevülés áll fenn. Nagyobb fizikai megerőltetés hatására is testünk rövid időre 39°C-ra emelkedhet, ez azonban nem láz.
A láz nem betegség, hanem valamilyen fertőzés, gyulladás, mérgezés vagy más fertőzés tünete.

A lázat gyakran hidegrázás, libabőrösödés, bőrpír illetve verítékezés kíséri. A fiatal szervezet hamarabb belázasodik, mint a felnőtt, és gyermekeknél gyakori a görcsroham a lázas állapotokban, ezek a görcsök többnyire ártalmatlanok, de akár agyhártyagyulladásra is utalhatnak.
A láz a szervezet védekező mechanizmusának a része, ezért elsődlegesen a kiváltó okot, és nem a lázat kell kezelni, kivéve, ha a láz olyan mértékben magas, hogy a szervezetre önmagában is veszélyt jelent. Lázcsillapítás szükséges minden esetben a szervezet számára. A nagyon, túlzottan magas láz megterheli a keringést és a szívműködést, a sejtek alkotóelemeit károsítja, és számos létfontosságú fehérjét. Fontos a testhőmérséklet rendszeres mérése, főleg magas láz esetében.
A lázmérés történhet a végbélben, a szájban vagy a hónaljban. A hónalji mérés eredménye 0,3-0,5 °C-kal alacsonyabb értéket ad, mint a testüregben történő mérés. A magas lázat a végtagokra helyezett hideg vizes borogatással is csillapíthatjuk, és gyógyszeresen is. Gyógyszerrel azonban csak az orvos utasítása szerint kezelhetjük a lázat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük