Kezdőlap » Betegségek » A laktózintolerancia tünetei

A laktózintolerancia tünetei

A tejcukorérzékenyek aránya az utóbbi években jelentősen növekedett. Már a szupermarketek polcain is egyre nagyobb választékban találhatóak meg a különféle laktózmentes termékek. Aki laktózérzékenységben szenved, nem képes megemészteni a tejben, és a tejtermékekben található tejcukrot, mivel a szervezete nem, vagy csak kis mennyiségben állítja elő a laktóz feldolgozásához szükséges laktáz enzimet.

A laktózintolerancia tipikus tünetei a hasfájás, felfúvódás, kellemetlen teltségérzet, hasmenés, és rosszullét. A panaszok a tejtermékek fogyasztását követően jelentkeznek. A primer, és a szekunder laktózintolerancia közötti különbség, hogy az előbbi öröklött tényezők miatt alakul ki, és az életkorral együtt a rizikója növekszik, az utóbbi átmeneti, például különböző emésztőrendszeri betegségek miatt jön létre.

A laktáz enzim a vékonybél nyálkahártyájában termelődik. Feladata, hogy a tejcukrot glükózra, és galaktózra bontsa, így hasznosíthatóvá tegye a szervezetünk számára. Az enzim hiánya, vagy elégtelen mennyisége esetén a laktóz emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ahol a bakteriális lebontása gázképződéshez, és egyéb emésztőrendszeri panaszokhoz vezet.

A laktózintolerancia megállapításához nem feltétlenül van szükség orvosi segítségre. Amennyiben a tejtermékek fogyasztása utáni 30 perc-4 óra közötti idősávban az említett tünetek jelentkeznek, valószínűleg részleges, vagy teljes laktózérzékenység áll a háttérben. A szervezetünk által tolerált mennyiséget próbálgatással tapasztalhatjuk ki. Elképzelhető azonban, hogy tejfehérje-allergia áll a háttérben: bizonytalanság esetén orvosi vizsgálat segítségével állapítható meg a panaszok eredete.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük