Kezdőlap » Betegségek » A laktózérzékenység tünetei

A laktózérzékenység tünetei

A laktózintolerancia tipikus tünetekkel jár, melyek közvetlenül vagy néhány órával a tej, tejtermékek, vagy egyéb laktóztartalmú élelmiszerek fogyasztása után lépnek fel. A tejcukorérzékenység jelei a görcsös hasi fájdalmak, hányinger, hasmenés és puffadás. Attól függően, mennyire súlyos laktózintoleranciáról van szó, a tünetek lehetnek erősebbek, vagy enyhébbek.
A panaszok oka a laktáz enzim hiánya a vékonybélben. A laktáz bontja a tejcukrot glükózra és galaktózra, melyek a vérbe kerülve energiaforrásként szolgálnak a szervezetünk számára. A testünk kizárólag alkotórészeire bontva képes energiaként felhasználni a cukrokat. Amennyiben a laktáz enzim hiánya miatt a tejcukor nem bomlik fel, emésztetlenül marad a vékonybélben, ahol a bélbaktériumok – többek között – gázokká alakítják. Ez idézi elő a tipikus puffadási tüneteket. A laktóz miatt ezenkívül nagyobb mennyiségű víz jut a bélrendszerbe, ez idézi elő a hasmenést. A tejcukor bakteriális erjedése során keletkező egyéb anyagok irritálják a bélfalat, ez idézi elő a görcsös fájdalmakat.
Az, hogy milyen intenzitással lépnek fel a tünetek, esetenként rendkívül különböző, nagy mértékben függ a laktázhiány súlyosságától, és a táplálkozás során felvett laktóz mennyiségétől. Különösen magas laktóztartalommal rendelkeznek például a tejpor, sűrített tej, jégkrémek, tejsavó és tejsavókészítmények, tej, aludttej, friss sajtok, joghurt, túró, tejszín. A különböző péksütemények, sütemények, illetve egyéb készételek is tartalmazhatnak tejtermékeket, ezáltal laktózt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vesebetegség

A vesebetegség mivel általában sokáig nem okoz panaszt így már elég későn lehet diagnosztizálni. Persze, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük