Kezdőlap » Egészséges életmód » A lábunk egészségéért

A lábunk egészségéért

Lábainkra támaszkodunk egész életünk során, a kérdés csupán az, hogy megadjuk-e a tiszteletet nekik? Minden reggel folyamatos erőltetésnek vannak kitéve. Vagy magas sarkú cipőbe nyomjuk, vagy nejlon zokniba csomagoljuk. Nehezítve ezzel az egyébként is több kilót hordozó testrészünk munkáját.

Ahhoz, hogy lábaink ne fájjanak a nap végére elég pár apró odafigyelés, és megkönnyítjük ezzel a saját életünket is. Fontos a megfelelő cipő kiválasztása, legyen az bármilyen cipő, párnázzuk ki ott ahol a lábunk a legsérülékenyebb. Erre a célra fantasztikus gél talpbetéteket fejlesztettek ki. Lábainkat mindig mossuk meg, a lábujjak között is. Nagyon fontos a lábszag elkerülése érdekében, hogy lábunk folyamatosan száraz legyen.

A lábszagot gombák okozzák, a gombák szeretik a nedves környezetet, és ott kellően el tudnak szaporodni, ha nem engedjük, hogy ez a környezet kialakuljon, a lábszag eltűnik. Nagyon jó módszer, ha otthon mezítláb közlekedünk, miután szárazra törültük a lábunk, ugyanis a folyamatos szellőzés szintén megakadályozza a gombák felszaporodását. Amennyiben nem tudunk megszabadulni a lábszagtól, akkor érdemes keserűsós-ecetes vízbe áztatni, ez hosszabb távra segít elűzni a kellemetlen szagot okozó apró élőlényeket.

De vigyázzunk, ugyanis nagyon erősen szárítja a bőrt. Minden fürdés után hidratálni szükséges a lábunkat, erre a legjobb a testápoló krém, vigyázzunk, ne válasszunk túl zsíros krémet. Érdemes nem az utcai cipőt hordani folyamatosan, vagyis célszerű, amennyiben ez lehetséges egy papucsra cserélni a munkahelyen az utcai cipőt, ez nem csak a lábnak kellemes, de a térdnek és a csípőízületnek is segít az ízület folyamatos minden oldali megmozgatásában.

Hogy Achilles-inunkról sem feledkezzünk meg, ne hordjuk, túlszűkített fejű cipőz, az ugyanis az ín megrövidüléséhez vezet. A lábunk felnőttként már nem változik, legalább is ezt tartja a közmondás, terhesség, cukorbetegség, hízás, fogyás és öregedés hatására viszont igen is változik. Figyeljünk oda, hogy amikor súlygyarapodás zajlik a testünkben, a cipőnk mérete legalább egy számmal növekszik. Fogyás és öregedés hatására akár két számot is csökkenhet a lábunk. Ha nem a megfelelő méretű cipőt viselünk a lábunkon, könnyen szembe találhatjuk magunkat bütyöknövekedéssel, lúdtalppal, lábujj deformálódással, bokasüllyedéssel. Kíméljük és ápoljuk testünk transzport gépezetét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miből áll egy egészséges vacsora?

Függetlenül attól, hogy hányszor étkezünk egy nap: a vacsora a főétkezések közé tartozik. A táplálkozástudományi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük