Kezdőlap » Betegségek » A krónikus elsavasodás kettes típusú cukorbetegséget okozhat

A krónikus elsavasodás kettes típusú cukorbetegséget okozhat

A fejlett országokban szinte mindennapos a különböző húskészítmények, sajtok és hús fogyasztása. Ez azonban a szervezet kóros elsavasodásához, acidózishoz vezethet. Hosszútávon a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása sem mindig gátolja meg az elsavasodás kialakulását. Egy tanulmány során kimutatták, hogy a krónikus elsavasodás kettes típusú diabétesz kialakulásához is vezethet.
Egy hosszú távon végzett kutatás szerint, melyen 66 485, Franciaországban tanuló diáklány vett részt, 14 éven át mindennap ellenőrizték az alanyok savterhelését. Ez idő alatt 1 372 nőnél diagnosztizáltak kettes típusú cukorbetegséget. Az erősen savképző táplálkozás, mely nagy mennyiségben tartalmazott kolbászt, sajtot, húst és édességféléket, nagyobb rizikót jelentett a kettes típusú cukorbetegség, és a vese savas megterhelése szempontjából is. A kockázat a várt eredményekkel ellentétben az alacsonyabb testtömeg-indexű nőknél volt magasabb: 25 alatti BMI esetén dupla akkora kockázatot jelentett az elsavasodás.
A kutatók a kísérlet tanulságát úgy foglalták össze: fontos, hogy odafigyeljünk a sav-bázis háztartás egyensúlyára. Korlátozzuk a savképző ételek fogyasztását (tejtermékek, húsok és húskészítmények), illetve fogyasszunk nagyobb mennyiségben lúgosító hatású ételeket. Ilyenek például a zöldségek, a kukorica és a gomba kivételével, a hüvelyesek, illetve a gyümölcsök közül a citrom, a lime, és a meggy.
A tanulmány eredményei ellentmondanak az eddigi feltételezésnek, hogy a túlsúly a legjelentősebb rizikófaktor a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának szempontjából.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gerincoszlop gyógykezelése

Napjainkban kiropraktika néven ismertebb eljárás. Az első alkalommal 1985-ben, Palmer által az USA-ban bevezetett módszer, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük