Kezdőlap » Betegségek » A környezeti ártalmak és az allergia kialakulása

A környezeti ártalmak és az allergia kialakulása

Az allergia jelentése: túlérzékenység. Egy másik értelmezés szerint: idegen anyaggal szemben fellépő, az immunrendszer által közvetített reakció, amely szöveti gyulladást és szervi funkciózavart okoz.

Az allergia napjaink leggyakoribb immunrendszeri betegsége. A betegek száma folyamatosan növekszik. Sok tanulmány utal arra, hogy a környezeti ártalmak kiváltó okai lehetnek a betegségnek. Az allergia kialakulásában és terjedésében részt vevő környezeti hatások mára olyan mértékben károsították az emberi szervezetet, hogy az immunrendszer téves reakciója beépült a genetikai programunkba. Ebből következik, hogy a rá való hajlam örökölhetővé vált. Ha a beteg egyik, vagy mindkét szülője allergiás, nagy az esély, hogy ő is az lesz.

Melyek azok a környezeti hatások, amelyek kedveznek a betegség kialakulásának?
Ilyen a levegő szennyezettsége, a radioaktív sugárzás, az ózonlyuk, a vizek szennyezettsége, a nagyüzemi mezőgazdaság és az élelmiszeripar. Ezek a hatások összeadódnak, és folyamatosan károsítják a szervezetet. Ehhez jön még a mindennapi stressz, ami tovább rontja a helyzetet. A nem megfelelő táplálkozás hiányállapotokhoz vezet, így a szervezet harmonikus működése megszűnik.
Az allergia esetén általában olyan ok az allergén, ( virágpor, házi por, stb. ) amelyre egészséges viszonyok között nem reagál az immunrendszerünk. Kezelés nélkül egy ördögi kör alakul ki, amely önmagát gerjeszti, így a betegség egyre súlyosabbá válik.

A hagyományos kezelésre két elképzelés létezik. Az egyik az allergiát kiváltó okok kiküszöbölése, amely sajnos sok esetben nem kivitelezhető. A másik a gyógyszeres kezelés, amelynek viszont sok mellékhatása van.
Mivel az allergia egy immunrendszeri betegség, ami ha kialakult, súlyos következményekkel járhat, érdemes megelőzni a bajt. A megfelelő tápanyagok bevitele – akár kiegészítők formájában is – segíthet abban, hogy a szervezetünk megfelelően működjön, és legyőzze azokat a hatásokat, amelyek problémát okozhatnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük