Kezdőlap » Internet » A korlátozás és az UTE stadioni visszaélés

A korlátozás és az UTE stadioni visszaélés

A világháló megszületésével egy időben egyértelműen létrejött a cenzúra is. A kezdeti időszakban ez a pedofil és pornográf tartalmak miatt volt szükséges, de később már a politikai tartalmak is elég nagymértékben veszélyesnek bizonyultak. Napjaink két legjobban cenzúrázott országa Kína és Irán, ahol diktatórikus államhatalom van jelen, de számos olyan állam is létezik, melyek demokratikus voltuk mellett is elég jelentősen blokkolják az egyes internetes tartalmakat.

A tiltásoknak pozitív és negatív oldalát is vizsgálnunk kell, hiszen a probléma elég összetett. Vannak olyan szigorítások, melyekre azért van szükség, mert az internetre feltett tartalom, hozzászólás gyűlöletet kelt és nagyobb tüntetéseket, polgárháborúkat eredményezhet. A másik oldalt vizsgálva viszont azt láthatjuk, hogy a tiltások csak azt a célt szolgálják, hogy egyes országok állampolgárai elzártan éljenek a külvilágtól és az államhatalom érdekét tartsák szem előtt. Tehát a korlátozás több aspektusban is jelen van a világban és meglétével számolnunk kell.

Nézzünk egy magyaroszsági esetet:
UTE stadion esete 1998-ban
Az internet anonimitása a hálózat egyik legjellegzetesebb tulajdonsága. Ebből az anonimitásból több probléma is adódhat. Nehézséget okoz ugyanis a joggal visszaélők beazonosítása, megtalálása és így a büntetések kiszabása és maga a bűncselekmény megállapítása is.

1998. november 11-ére virradóra ismeretlen tettesek megrongálták az UTE46 futball-stadionját. Ugyanezen az estén az Internetto elektronikus magazin által üzemeltetett on-line fórumon az egyik felhasználó a következő üzenetet hagyta: „felhólyagosodott a kezem az éjszakai ásástól… kemény a Föld a Megyeri úton.” Ezt a hozzászólást a rendőrség is olvasta, s a felhasználó adatait követelték az Internetto-tól, de az megtagadta a kérést, és az adatvédelmi biztoshoz fordult. Az adatvédelmi biztos kijelentette, hogy nem kötelezhető az elektronikus magazin az adatok kiadására, még a rendőrség kérése esetén sem. Majtényi László véleménye szerint az interneten jelen levő magyarországi adatvédelem kérdése még mindig megoldatlan.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Yahoo és a gyűlöletbeszéd

A Yahoo! egy olyan internetes portál, ahol sokféle tartalom és szolgáltatás elérhető, megtalálható – többek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük