Kezdőlap » Nyaralás » A korfui görög konyha varázsa

A korfui görög konyha varázsa

A korfui konyha nagyjából azonos a tágabb értelemben vett görög konyhával, két különlegessége azonban majdnem minden étterem étlapján megtalálható. Az egyik, a „szofrító” egyfajta borjúragu, amit fehér fokhagymaszósszal, hagymával, borssal és borecettel találnak – és olyan fűszerezéssel, amire az adott konyhafőnök éppen esküszik. Egyesek marhahúsból készítik, noha szigorúan véve borjúételről van szó. Hasonló a helyzet a sziget másik specialitásával, a pasztitszádával is. Alapjában véve borjú paradicsommártásban, tésztával, ám készülhet marhahúsból is, a tészta és a szósz pedig gyakorlatilag kizárólag a szakács ízlésétől és találékonyságától függ. Érdemes megkóstolni a különféle a különféle éttermekben kínált változatokat. Az előbbieknél kevésbé elterjedt, de kiváló a „bourdétó”, fehér hal hagymával, Oliva olajjal és csípős paprikával.

A korfui étkezés másik sajátossága a nemzetközi jellege. A különféle országokból érkező turisták kiszolgálására sorra nyílnak az olasz, kínai, brit, francia és indiai éttermek. A szakácsok többsége görög és brit, és egyaránt mestere a vindalus csirke, a marhasült vagy éppen a Yorkshire-puding készítésének. A különböző típusú görög étkezőhelyek közül a traverna a legismertebb; itt teljesen megszokott, hogy a vendég bemegy a konyhába és megnézi, mi készül, ahelyett, hogy étlapból rendelne, elvégre nem szükségszerűen kapható az étlapon szereplő minden fogás, a konyhában ráadásul rábukkanhatunk az aznapi specialitásokra is. A travernák másik sajátossága a minden étkezés után cserélendő papír- vagy műanyag asztalterítő, és a borospohárként szolgáló kis ivópohár. Ha érkezésünkkor minden asztal foglalt, pillanatokon belül beállítanak, és szépen megterítenek egy újabb asztalt. A görög tavernák ilyen módon egész meglepően kitágulhatnak.

A kisvendéglő – „esztiatório” – egy fokkal magasabb osztályt képvisel, valódi borospoharak, vászon asztalterítő, és bizony meglepetést okoznánk, ha körül akarnánk nézni a konyhában. Ajánlatos előre asztalt foglalni, míg a tavernákba elég bemenni és szerencsét próbálni. Görögország és Korfu szigete sem a zserbóról híres. Az éttermekben meglepően kevés desszertet találunk az étlapon, a travernákban legfeljebb friss gyümölcsöt vagy különféle fagylaltot rendelhetünk. Legjobb megoldásként egy kávéházban érdemes befejezni az ebédet, ahol a kávé mellett brandyt és ragacsos görög édességet, például „baklavát” kínálnak.
A görögök általában nem nagy ivók, és az ebédhez legfeljebb egy üveg sört, vagy valamilyen üdítőitalt fogyasztanak. Az étkezés előtti kedvenc ital az „oúzo”, ezt az ánizs alapú italt egy pohár vízzel együtt szolgálják fel. A legolcsóbb bor a „recina”, amit sok látogató sohasem kedvel meg igazán. A fehérbort eredetileg a tároló hordók gyantája ízesítette, manapság viszont mesterségesen állítják elő az ízesítőanyagot. Nem csak olcsó és mindenütt kapható, de remekül illik a görög ételekhez. Sok taverna hordóból árulja. A hamísítatlan görög ízekhez tökéletes választás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi Mallorca legszebb épülete?

Aki már járt Mallorca szigetén és látta Palma város katedrálisát, az soha nem felejti el …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük