Kezdőlap » Kert » A komposztálás története

A komposztálás története

Miközben hazánkban is egyre népszerűbb a komposztálás, mint megoldás a lebontható, természetes alapanyagú hulladékok hatékony kezelésre, keveset tudunk arról, hogy milyen előzmények előzték meg a jelenlegi komposztládák és tárolók kialakulását és használatát.

A komposztálást az egyik legrégebbi újrahasznosító eljárásnak tartják, már az ókori Mezopotámiában is találtak leleteket, amik arra mutattak, hogy használtak ilyen célra területeket és ládákat.
Ennél is régebbi források alapján Kínában már több mint 4 évezreddel ezelőtt törvény kötelezte a földműveseket, hogy visszaforgassák termőföldjeikbe a komposztált hulladékokat. 2 évezreddel később egy római író és politikus pontosan leírta a jó komposztálás gyakorlatát könyvében, melyet mezőgazdasági feladatokról, oktatási célból írt.

A középkor elején némileg visszaszorult a komposztálás gyakorlata, de a megújulásra, az érett középkorra ismét elterjedt volt a részletes gyakorlat, mellyel komposztot lehet készíteni.
Ezután jellemzően kolostorokban, szerzetesrendek házaiban tették kötelezővé a komposztálást, s mindez odáig jutott, hogy a gyakorlat lassan, de egyre biztosabban elterjedt. Hollandiában, a középkor végére már igen aktív kereskedelem is folyt, melyben az áru olyan termőföld javító anyag volt, mely komposztból készült.

A 19. századra a mesterséges terméssegítő anyagok miatt a komposzt használata és készítése visszaszorult.
A korhadással rokon folyamatot végülis egyes kutatók vizsgálatai emelték vissza a köztudatban, köztük volt a magyar Herke Sándor is.

A folyamat, melynek végterméke humusz jelenleg korunk egyik legjobb hulladékhasznosító módszere, mert mesterséges energia bevitele nélkül is végbe, s végterméke rendkívül értékes anyag. Annak ellenére, hogy hazánkban ezt az anyagot egyelőre nehéz értékesíteni, kevésbé termékeny földekkel rendelkező országokban már komoly piaci értéke van a humusznak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük