Kezdőlap » Növények » A komló, mint gyógynövény

A komló, mint gyógynövény

A komlóról elsőre leginkább a sör jut eszünkbe, pedig gyógynövényként is igen régi a története. Hosszú évszázadokon át a kínai gyógyászatban emésztés segítésére, vérhas kezelésére és lepra ellen alkalmazták. Az ókori római és görög orvosok szintén bélpanaszokra adták. A fermentált árpaital (ma sörnek hívjuk),tartósítószere volt a komló. Az angolok is jól ismerték ezt a náluk vadon növő kúszónövényt. Étvágygerjesztőként ismerték a népi gyógyászatban. 1500 körül adták világos sörükhöz a komlót tartósítóként, s így az addig édeskés italuk kesernyés lett. Ez olyan tiltakozást váltott ki az országban, hogy VIII. Henrik, aki szintén az édes sört kedvelte, kitiltatta a sörfőzdékből a növényt. A rendelet visszavonása után a komló ellenzői még mindig azt hangoztatták, hogy bár tartósítja a sört, beteggé teszi az embert és megrövidíti az életet.

Később megfigyelték, hogy a komlót aratók könnyebben fáradnak, a nők menstruációját előre hozza. Ezután kezdték nyugtatónak is használni.,és lassan-lassan aztán elfogadottá vált, hogy a sört értékesebbé teszi a komló gyógyhatása.
Ma már az is ismeretes, hogy a komló tartalmaz olyan vegyületet, amely az élelmiszert tönkretevő baktériumokat elpusztítja. Ezek a baktériumölő anyagok (lupulin és humulon) fertőzésmegelőzést is segíthetik. Ehhez, és az emésztés elősegítésére minél frissebb növényt gyűjtsünk. Viszont álmatlanságra, nyugtatónak az elöregedett, száraz növényt alkalmazzuk.
Kellemesen kesernyés ízű teát kapunk, ha 2 teáskanálnyi növényt 5 percig forró vízben áztatunk. Egészséges felnőttek számára és azoknak akik nem szednek nyugtatót, a komló fogyasztása biztonságos, de ha mégis kellemetlen tünetek jelentkeznének, hagyjuk abba alkalmazását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Majoránna- nem csak fűszer

Majoránnára elsősorban, mint fűszerre gondolunk pedig gyógynövényként is bizonyított. Jelentős a hatása gyomorpanaszok, a menstruációs …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük