Kezdőlap » Látnivalók » A kölni Dóm

A kölni Dóm

A kölni dóm Európa egyik legrégibb keresztény imahelye, történelme egészen időszámításunk kezdetéig nyúlik vissza. A dóm alatti ásatásokból római kori épületek maradványai kerültek elő, később frank hercegek temetkezési helyei voltak az itt épített templomok. Az első dómot, ami pontosan a mai helyén állt, a VII. században kezdtek építeni és 873-ban szentelték fel. 1248-ban részben le akarták bontani, hogy egy újabb, impozánsabb dóm épüljön a helyére, mely be tudja fogadni az évről évre növekvő zarándokok számát. A ma is álló dómot 1248 augusztus 15.-én, Nagyboldogasszony ünnepén kezdték építeni, és építése az emberkéz által épített összes épület közül a leghosszabb ideig, 632 évig tartott.

Az évszázadok folyamán rengeteg ok, pénzhiány, járványok, vallási háborúk miatt abbamaradt, ám lebontása egyszer sem merült fel. 1528-ra az érdeklődés a dóm iránt abba maradt, így az építkezést több, mint 300 évre leállították. A félig kész épület több vallási kegytárggyal a gyomrában többé kevésbé épségben vészelte át az évszázadokat, amikor is 1842-ben IV. Frigyes Vilmos porosz király, aki kivételesen nagy érdeklődést mutatott a régi középkori világ iránt, elhatározta, hogy befejezi az épületet. Döntését nagyban segítette, hogy 1814-ben ráleltek a dóm eredeti építészmesterének tervrajzaira, ami az épület homlokzatát ábrázolta. Így az eredeti tervek alapján hatalmas pénzösszegek rááldozásával az építkezés folytatódott. Végül 1880 október 15.-én a dóm végre elkészült. Akkor a 157,3 méteres magasságával a világ legmagasabb épületének számított, amíg 1888-ban a párizsi Eiffel torony több, mint kétszer olyan magasságot ért el. A kölni dómnak 11 harangja van. A legnagyobb, a Szent Péter-harang 24 tonnát nyom.

A második világháborúban több bombatalálat is érte a dómot, így 1948-ban, az alapkőletétel 700. évfordulóját egy súlyosan károsodott dómban ünnepelték. De 1956-ra restaurálták, azóta ismét látogatható. Az építkezés hosszú évszázadai alatt a többször betörtek, és a dómban őrzött ereklyéket ellopták, köztük a háromkirályok ereklyéit. Manapság az időjárás és a forgalom okozta légszennyezés a falakat súlyosan károsítja, évente 10 millió eurót költenek a dóm állagmegőrzésére. 1996-ban a kölni dómot, mint az európai gótikus építészet mesterművét, a kulturális Világörökség részévé nyilvánították.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szatmárcseke

Szatmárcseke Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén, a Tiszaháton fekvő település, tizennyolc kilométerre a határtól. Teljes népessége …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük