Kezdőlap » Egészséges életmód » A koffein pozitív hatása az agyra: valóban javíthatja az agyműködést?

A koffein pozitív hatása az agyra: valóban javíthatja az agyműködést?

Vérnyomásnövelő méreg, vagy kitűnő élénkítőszer: a kávé évek óta vitás kérdés a szakértők között. A lehetséges mellékhatások ellenére, egy új tanulmány szerint a fekete ital nemcsak ébren tart, hanem az emlékezőképességet is javítja.

A kutatás során a kísérleti alanyoknak képeket mutattak, melyeknek az adatait meg kellett jegyezniük. A kísérlet előtt tablettákat fogyasztottak, melyek 100, 200, illetve 300 mg koffeint tartalmaznak. A kutatók az elfogyasztott koffein, és a memória javulása közötti összefüggést vizsgálták.
Az eredmény: a 100 milligrammos koffeindózisnak még nem volt teljesítményfokozó hatása a feladattal kapcsolatban, 200 mg esetén azonban a résztvevők már lényegesen több információt jegyeztek meg. 300 mg azonban nem javította tovább az eredményeket. Összefoglalva: annak, aki a koncentrációs képességét, illetve a rövidtávú memóriáját szeretné átmenetileg javítani rövid időn belül, megfelelő választás lehet a kávé.

Egy adag kávé azonban még nincs hatással az agyi teljesítményre. 50 ml presszókávé – vagyis egy kisebb csésze – például mindössze 50-60 mg koffeint tartalmaz. Azonban a túlzott mennyiségű kávéfogyasztás sokaknál káros mellékhatásokat idéz elő: kézremegés, erős szívdobogás, fejfájás, vagy súlyosabb esetben hallucinációk is kialakulhatnak.

A koffein azonban egyéb pozitív hatásokkal is rendelkezik. Már kisebb mennyiségben is segíti az izmok gyorsabb regenerációját, és akár a vérnyomást is csökkentheti. Ha az agyi teljesítményt nem is fokozza a kávé nagyobb mértékben, a fizikai teljesítményre mindenképpen hatással van: edzés során például jobb állóképességet biztosít.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mesterséges édesítőszerek hálójában

Szerencsére ma már nagyon sokan felismerték, hogy a finomított kristálycukor mértéktelen fogyasztása mennyi betegség forrása …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük