Kezdőlap » Jog » A kezesség

A kezesség

A kezesség a magyar polgárjogban a szerződést biztosító mellékkötelezettségek közé tartozik, a szerződés teljesítésének személyi biztosítéka. Milyen fajtái vannak a kezességnek és milyen következményei?
Az egyik legfontosabb dolog, hogy kezességet csak írásban lehet vállalni. Gyakorlatban ez általában úgy zajlik, hogy nem egy külön szerződést, kezességi szerződést kötnek a felek, hanem az adott alapszerződésben szerepel, hogy van egy különálló biztosíték is, aki tulajdonképpen kezesként szerepel a szerződésben.

A kezesség két fő nagy csoportja:
– egyszerű kezesség
-készfizető kezesség

A gyakorlati életben az emberek általában a készfizető kezesség fogalmával szoktak találkozni, mert például egy bankhitel esetén erre van szükség.

Mit jelent a készfizető kezes és az egyszerű kezes fogalma, mi a különbség jogállásukban?

A legfontosabb különbség, hogy az egyszerű kezest megilleti az úgynevezett sortartási kifogás. Ez azt jelenti, hogy ő mindaddig nem köteles fizetni a kötelezett helyett, amíg van arra lehetősége a jogosultnak, hogy a kötelezettől behajtsa a saját maga számára járó tartozást.
A készfizető kezes esetében azonban nincsen erre sem mód, sem lehetőség. Ilyenkor ugyanis a jogosult fordulhat közvetlenül magával a készfizető kezessel szemben.

Fontos tudni, hogy minden olyan jogosultság átszáll a kezesre, aki fizetett egyszer, ami a jogosultat egyébként megillette volna. Tehát maga a végrehajtási jog is a kezes részére áll.
Fontos még azt tudni, hogy attól, hogy az a személy, akiért kezességet vállaltunk időközben meghal, attól a kezesi kötelezettségünk nem fog megszűnni. Ez azért van, mert a kezességet kérő személy után örökösödés lép fel, melyet az örökösök személyében jogutódlás történik, így a kezesség folytatódik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A büntetőjogi pártfogó felügyelet

A hatályos büntető anyagi- és eljárásjogi jogszabályok bizonyos esetekben fakultatív módon lehetővé teszik, más esetekben …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük