Kezdőlap » Betegségek » A kettős látás

A kettős látás

A tárgyak kettős megjelenésével járó látászavar, más néven diplópia. Egy vagy több szemizom bénulása következtében létrejövő jelenség. A bénult izom irányába végzett szemmozgáskor a fixált tárgy képe az ép szemben a makula luteán (a legélesebb látás helyén) keletkezik, de bénult izmú szemben a retinának valamely, a makulán kívüli helyén képződik. Amíg tehát ép viszonyok között a tárgyak képe a két retina azonos pontjain támad, addig szemizom bénulás esetén a kép az ideghártya nem azonos helyein keletkezik.

A kettős kép közötti távolság csökken, vagy teljesen el is tűnhet, ha a beteg a bénult izom működésével ellentétes irányba tekint, viszont fokozódik, ha a bénulás irányába néz. Az esetek nagy számában az orvos a beteg szemmozgásainak egyszerű megfigyelésével is megtudja állapítani, hogy melyik szem melyik izma bénult, de sokszor, különösen több izom bénulásakor csak a kettős képek helyének, helyzetének, egyenes vagy ferde állásának elemzése útján sikerül eredményhez jutnia.

Szemizom bénulást és következményes kettős látást elsősorban a szemmozgató idegek központjait, vagy magát az idegeket érintő általános szervezeti betegségek, de igen gyakran koponyasérülések okozzák. Megszűnésük tehát elsősorban az alapbetegség gyógyításától függ. A kettős látás mindig szédülést, járási bizonytalanságot okoz, ezért e zavaró hatások kiiktatása céljából az orvos átmenetileg a bénult izmú szem elé homályos üveget tesz, a másik szem elé esetleg csak ablaküveget és ezáltal a kettős látás feltételei eleve kizárhatók.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük