Kezdőlap » Kert » A kertünk higiénés környezetének kialakítása és fenntartása.

A kertünk higiénés környezetének kialakítása és fenntartása.

A higiénés környezet kialakításának és fenntartásának teljesítése a háztáji gazdálkodók fontos érdeke, mert megvalósításával a fertőzéseknek és a rovarok kártételi veszélyének helyi forrásai megszüntethetők. Ezzel jelentősen növelhető a kémiai növényvédelem hatékonysága, ami végül is a végcélhoz, a természetbiztonság növekedéséhez vezet.

A higiénikus állapot és környezet kialakítása nagyobbrészt igen kézimunka igényes feladat, ezért elsősorban csak kisebb háztáji gazdaságokban oldható meg. Tavasztól őszig minden kultúrát folyamatosan ellenőrizni kell és ahol beteg a növények mutatkoznak, ezeket tövestől kiemelve azonnal el kell távolítani az állományból. Ha csupán egyes növényrészek betegszenek meg, akkor csak e részek eltávolítása elegendő, például a primér fertőzött lisztharmatos almahajtások eltávolítása, az első olajfoltos szőlőlevelek eltávolítása május hó folyamán, a szürkepenészes fertőzéstől rothadó bogyók és fürtészek eltávolítása stb.

Általában a hullott, beteg gyümölcsöket a fák alól naponta össze kell gyűjteni, a betegeket meg kell semmisíteni. A hajtásvégeken kialakuló hernyófészkeket megjelenésük után azonnal el kell távolítani. Az egyes konyhakerti, vagy dísznövényes ágyakat újraültetésük előtt a régi kultúra maradványaitól gondosan meg kell tisztítani. Ősszel a termesztés befejezése után hasonló gondossággal kell a visszamaradó növényeket eltávolítani és az ágyakat fel kell ásni.

Az év folyamán és az ősszel összegyűjtött beteg és visszamaradó növényeket tilos a kert egy félreeső helyén szemétdombszerűen összegyűjteni, hanem mély gödröt ásva, a maradványokat ezekbe kell összehordani, majd egy-egy vékonyabb földréteggel kell lefedni vagy mésztejjel leönteni. Ez a tevékenység növényvédelmi hatékonyságát jelentősen növeli, ha a szomszédos kertekben is mindenütt, minden évben folyamatosan és gondosan elvégzik a fentiekben ajánlott tisztogató munkát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük