Kezdőlap » Növények » A kerti, vagy réti csiperke

A kerti, vagy réti csiperke

A kerti, vagy réti csiperke a kalapos gombák rendjén belül a csiperkefélék családjába tartozó igen jóízű, kedvelt ehető gomba. A csiperkék nemzettségének legalább 300 fajtája ismert, amelyeknek a döntő többsége ehető fajta.

A kerti csiperke az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben hozzáférhető fajta a világon. A vadon nőtt példányaival eső után főleg legelők réteken, de az erdők szélén is gyakran találkozhatunk. A kerti, vagy réti csiperke latin neve Agaricus bisporus. A csiperke selymesen sima fehér tönkje karcsú 5-8 cm hosszú, és 1-2 cm vastag, talpszerű gumós vastagodással. A gallérja fejlett, ez lehet kettős rétegű, vastag vagy hártyaszerű, alsó szélén pelyhes vattaszerű, fehér, néha szalmaszínű, elálló vagy lelógó, aránylag hamar eltűnik.

A kerti csiperke kalapja elérheti a 10 cm átmérőt, míg a vadon élő változatnál akár 20 cm is lehet, amely eleinte félgömb alakú, de rövid idő alatt boltozatossá válik, azután csaknem laposra terül ki. A kalap bőre fehér, néha finoman, vagy durvábban szálas, pikkelyes. A kalap lemezei eleinte rózsaszínek, később azonban jellegzetes csokoládébarnává változnak, és végül csaknem teljesen fekete lesz. A csiperke kalapjának átmérője pedig az 1-2 cm-től rendszerint 8-10 cm-ig terjedhet, azonban találkozhatunk ennél nagyobb példányokkal is.

A csiperke húsa fehér, törésre gyengén hús-vörösre színeződik. Mindig csoportosan vagy gyűrűs elrendeződésben található, és kora nyártól késő őszig terem. A kerti csiperke íze kellemesen enyhe. A kerti csiperke termesztett változatával találkozhatunk legtöbbször a piacokon, mely legtöbbször fehér és barna változatban kapható. Ritkán találkozhatunk a vöröses árnyalatú változatával is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük