Kezdőlap » Növények » A kávéról

A kávéról

Kávébabot először az etiópiai Caffa vidékén fedezték fel, innen kapta nevét. Kelet-Afrikában a kutatások szerint már ősidőktől ismerték izgató hatását. A piros kávé szemeket nyersen ették minden olyan alkalomkor, mikor éberségre, kitartásra volt szükség, például vadászatok vagy törzsi harcok alkalmával. Az arab világban 1000 körül bukkant fel italként, ahogy ma ismerjük. Ekkor már pörkölve, megőrölve fogyasztották.

A ma már világszerte oly népszerű ital nagyon lassan terjedt csak el. A Közel-Keletről 1500 körül került fűszerkereskedők által Itáliába, majd indult Európa szerte hódító útjára a fekete nedű. Régen az alkohol és ópium tompító hatására ajánlották, valamint székrekedésre és szívbetegségekre is. Hamar felismerték a kávé hátrányait is. Észlelték, hogy a túl sok kávé fogyasztása függőséghez vezet, ingerlékennyé, zavarodottá teheti az embert. Érdekes, hogy a kávét csak néhány gyógynövénykönyv említi, pedig számos orvosságban is megtalálható a koffein. A központi idegrendszert serkenti, nem kétséges élénkítő hatása, viszont a másnaposságot nem segíti ellentétben a közhiedelemmel. Néhány tanulmány szerint a koffein tisztítja a hörgőket, ezáltal az asztmás rohamok megelőzésében hatásos. A fogyásban azért segíthet, mert az elégetett kalória mennyiséget óránként akár 4% -kal emelheti.

Sokan a kávét nem is hatásai, hanem kellemesen kesernyés íze miatt fogyasztják. Minden ember különbözőképpen reagál a koffeinre. Azt azonban tudni kell, hogy ha többet iszunk, mint amihez hozzászoktunk, akár szorongásos neurózist is diagnosztizálhatnak, holott csak koffein túladagolásban szenvedünk. A tünetek hasonlóak: idegesség, ingerültség, erős szívdobogás, gyomorégés.
Általában napi 1-3 csésze kávé fogyasztása felnőtteknél biztonságosnak tekinthető.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régi idők fűszere

Szinte hihetetlenül hangzik, de volt olyan időszak, amikor még nem ismerte a magyar konyha a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük