Kezdőlap » Egészséges életmód » A kávé kevésbé ismert tulajdonsága: akár nyugtató hatású is lehet a koffeintartalmú ital

A kávé kevésbé ismert tulajdonsága: akár nyugtató hatású is lehet a koffeintartalmú ital

Az utóbbi években végzett tanulmányok kifejezetten pozitív eredményeket mutattak a kávéfogyasztás javára. Többek között kiderült, hogy a kávé alig játszik szerepet a vérnyomás emelkedésében. A fekete ital koncentrációt serkentő, és élénkítő hatással bír. A frissen őrölt kávé antioxidánsokat tartalmaz, ezáltal rákmegelőző hatással bír. Eddig úgy vélték, a kávé az álmatlanság kiváltó oka lehet, a kutatások azonban mást mutattak: egy csésze forró kávé a fogyasztás utáni első negyedórában kifejezetten nyugtató hatást fejt ki. A kórházakban ezért – elsőre ellentmondásosnak tűnhet, de – természetes alvássegítőként is használják. Az egyetlen probléma ezzel, hogy ha a fogyasztást követő 15 percen belül nem alszunk el, a koffein elkezdi kifejteni élénkítő hatását. Rendszeres kávéfogyasztás esetén a koffein élénkítő tulajdonsága kevésbé érezhető, mivel a szervezetünk érzékelő receptorai hozzászoknak.

A sportolók számára is hasznos lehet a kávéfogyasztás. Edzés előtt negyedórával elfogyasztva energikusabbá tesz, növelheti az edzés során nyújtott teljesítményt. A tréning alatt, és után azonban már ne fogyasszunk kávét: válasszuk inkább a szénsavmentes, magas ásványianyag-tartalmú ásványvizeket.

Egy csésze kávé, erősségtől függően, 40-120 mg koffeint tartalmaz, egy csésze tea körülbelül 50 milligrammot. A tejcsokoládéban 100 grammonként 15 mg, az étcsokoládéban 90 mg/100 g koffein található.
A gyerekeknek, és a várandós nőknek nem ajánlott a kávéfogyasztás: az élénkítő ital károsan hathat a magzatra, illetve a gyerekek fejlődő szervezetére.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csalán gyógyító ereje

Aki kicsit figyel az egészségére, időnként beiktat az életébe tisztítókúrát. Nem csak immunrendszerünk erősítésében vagy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük