Kezdőlap » Egészséges életmód » A kávé jótékony hatásai

A kávé jótékony hatásai

A kávéfogyasztással kapcsolatban több kutatás is bizonyította, hogy a szervezetre pozitív hatást gyakorolhat. Ebben is a mértékletesség az elsődleges szempont, de a tévhiedelemmel ellentétben nem okoz függőséget. Legszembetűnőbb az idegekre gyakorolt hatása. Idegnyugtató, csökkenti a stresszt, ezáltal nagyobb teret enged az idegrendszer frissességének. Aktívabb, éberebb állapotba kerülünk, ami a szellemi és fizikai munkában is javulást eredményez. Leginkább az olyan típusú foglalatosságok közben érezhetjük a pozitív előnyeit, amelyben a gyors reflexek szükségeltetnek.

Amikor egy csésze kávét megiszunk, 60-80 mg koffeint viszünk be a szervezetünkbe. Az idegrendszerre koncentrálódik, csökkenti a fáradtságot, álmosságot. Serkenti a memóriát, erősíti a szellemi energiát, javítja a depressziós hangulatot. Fejfájás és migrén esetén rendkívül hasznos.
A szívre is bizonyított a jó hatása, szíverősítő gyógyszerként is emlegetik.

Tágítja a hörgőket, ezáltal javítja a légzést. Növeli az izmok összehúzó képességét, erősíti a sportteljesítményt. Ideális a sportolóknak, hiszen enyhíti a fáradtságot azokban a helyzetekben, amikor már elnehezülnek az izmok, elfárad a test.
Étkezés után javasolt a fogyasztása, hiszen serkenti az emésztést, serkenti az emésztőnedvek működését. A vizeletkiválasztásra is hasznos, kitágítja a veseartériákat, ezzel serkentve a veseműködést.

Minimális a kalóriatartalma, ezért diétát folytatóknak is ideális élvezeti szer.
Bátran kényeztessük magunkat napi egy-két csésze feketével. Szánjunk rá pár percet, és élvezzük a jó hatásait.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sport megváltoztatja az örökítőanyagot

Táplálkozás, sport, kiegyensúlyozottság: az egészséges életmód jótékony hatása számos területen érvényesül. Újdonságnak számít, hogy az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük