Kezdőlap » Fitnesz » A kávé, és a sport

A kávé, és a sport

A kávéval kapcsolatban megoszlanak a szakértői vélemények. Míg egyesek azt állítják, a koffeintartalmú ital egészségtelen, és energiát von el a szervezettől, mások szerint a kávé erősítő, teljesítményfokozó hatású lehet.
A testi, és szellemi teljesítőképesség növelésére számos módszer létezik. Akinek sürgős energialöketre van szüksége, legtöbbször valamilyen koffeintartalmú italt, például a kávét választja. Mértékkel fogyasztva a kávé pozitív hatása vitathatatlan.

Ugyan a koffein segítségünkre lehet a teljesítőképesség javításában, még mindig vannak olyan vélemények, amik a kávé ellen szólnak. A kávépárti szakértők azonban hangsúlyozzák, hogy a megfelelő adagolástól függ az ital pozitív hatása. Az élénkítő hatás körülbelül fél óra után jelentkezik. A sportolók emiatt szívesen fogyasztják az italt, az állóképesség, és az erő növelése céljából. A kávé hatására a légutak kitágulnak, a vérnyomás, a pulzus, és a szívfrekvencia megemelkedik. Az agy, az izmok, és a szervek oxigénellátása javul. Állóképességi sportok esetén még a kávéhoz adott tej, és cukor is hasznosak lehetnek: kalcium-, illetve energiaforrást jelenthetnek a szervezet számára.

Komolyabb mellékhatások egyelőre a túlzásba vitt kávéfogyasztással kapcsolatban nem ismertek. Napi 600 milliliter feletti mennyiség esetén kialakulhat erős szívdobogás, idegesség, remegés. A kávé vízhajtó hatása máig vitatott. A biztonság kedvéért érdemes nagyobb mennyiségű folyadékot fogyasztani, ha kávét iszunk: például szénsavmentes ásványvíz, vagy hígított gyümölcslevek formájában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Ha az edzést dehidratált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökkenni fog. Fontos, hogy megelőzzük ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük