Kezdőlap » Egészséges életmód » A karcsúsító umami: egyre népszerűbb az ízeket kiemelő fűszer

A karcsúsító umami: egyre népszerűbb az ízeket kiemelő fűszer

A legtöbben még nem tudják pontosan, tulajdonképpen mi is az umami. A fogalom japán eredetű, és egy ötödik ízt fejez ki, a négy alapíz (édes, sós, keserű, savanyú) mellett.
Az umaminak karcsúsító hatást tulajdonítanak. Különböző élelmiszerekben, például a marhahúsban, ketchupban vagy szójaszószban is megtalálható. Japánban a glutamáttartalmú fűszereket sok éve használják az ételek ízének javítására.
Egy kutatás során igazolták, hogy az umami íz teltségérzetet, elégedettséget vált ki. A vizsgálat során mononátrium-glutamátot (MNG) használtak, és 26 résztvevőnél vizsgálták az evés utáni hatást. Az egyik csoport MNG-t, és egy, umami ízt erősítő hozzávalót tartalmazó levest kapott, a többiek normál módon elkészített levest fogyasztottak.
Az eredmény: azok a kísérleti alanyok, akik mononátrium-glutamáttal ízesített levest fogyasztottak, kevesebbet ettek, mégis jóllakottságérzetről számoltak be az étkezés után. A kutatók úgy találták, az MNG nemcsak az ételt teszi ízletesebbé, hanem étvágyszabályozó, és az általános közérzetet javító hatással is rendelkezik.
Az elmúlt években a mononátrium-glutamát egyre inkább a kritikák kereszttüzébe került. Az ízfokozóknak mellékhatásokat, például fejfájást, végtagfájdalmakat, és a sejteket megbetegítő hatást tulajdonítanak. Azonban a negatív hatásokat a kutatások során még nem sikerült bizonyítani. A nagyobb mennyiségű MNG sem okoz egészségügyi károsodást, mivel a máj kiválasztja a felesleget. Az ízfokozó nem tud a vérünkbe kerülni, vagy az agyba eljutni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mesterséges édesítőszerek hálójában

Szerencsére ma már nagyon sokan felismerték, hogy a finomított kristálycukor mértéktelen fogyasztása mennyi betegség forrása …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük