Kezdőlap » Látnivalók » A Kapellbrücke

A Kapellbrücke

A Kapellbrücke (Kápolna-híd) Svájc közepén fekvő Luzern városában található fedett, fából készült gyalogoshíd, mely a városon áthaladó Reuss folyón átlósan ível át. A hidat a közelben lévő Szent Péter Kápolnáról nevezték el. Ez a legöregebb fából készült híd, amely Európában található, valamint a világ legrégebb óta fennmaradt rácsos hídja. Luzern város szimbóluma és Svájc egyik legismertebb turisztikai látványossága.

A híd maga 1333-ban épült, része volt Luzern város erődítményének. A Reuss folyó jobb partján fekvő óvárost köti össze a bal oldalon felépült új városnegyedekkel. A várost dél felől (a folyó irányából) érkező támadásoktól óvta. A híd teljes hossza eredetileg 270 m volt, de a folyóparti feltöltések és az évszázadok alatti sok átépítés miatt jelenleg a teljes hossza csak 170 m. A híddal összeköttetésben áll a nyolcszögletű, 43 m magas Wasserturm, ami szó szerint fordítva “víztorony”. Azonban a torony nem egy szokásos értelemben vett víztorony. Az elnevezés onnan ered, hogy a torony a folyó közepén, a vízben áll. Ez a torony 30 évvel a híd építését megelőzően épült, az évszázadok során számos funkciót látott el. Börtönként, kínzókamraként használták, volt városi levéltár és őrtorony is. Ma emléktárgyakat árusító bolt található benne. 1993 augusztus 18-án a Kapellbrücke majdnem teljesen leégett. Egy eldobott cigarettacsikk a híd 2/3-át elpusztította, de azóta átépítették és felújították.

A híd oromzatán a tető alatt eredetileg 147 háromszögű festmény mesélte el Luzern és Svájc történetét képekben, melyeket a XVII. század folyamán egy helyi, katolikus festő, Hans Heinrich Wägmann és fiai készítettek. Amikor a hidat 1835 körül lerövidítették, 25 festményt is raktárba helyeztek, amelyek Szent Mauritiust, Svájc védőszentjét ábrázolták. Sajnos az 1993-as tűzvészben a kiállított festmények 2/3-a javíthatatlanul megsérült, csak 30-at sikerült restaurálni. Jelenleg ez a 30, és a tűz idején nem kiállított, így épségben maradt festmény látható csak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Schönbrunni kastély

Európa egyik legszebb palotáját Bécsben tekinthetjük meg és I. Lipót rendelte el az építését. Célja …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük