Kezdőlap » Betegségek » A kankó

A kankó

Kórokozója a gonokokkusz, legtöbbször a húgy utak nyálkahártyáján vált ki gennyes gyulladást. Rendszerint a húgycső nyálkahártyája fertőződik elsőként. Ennek jele már néhány nappal később jelentkezik, vizeléskor égő fájdalom és viszkető érzés a húgycsőben. Röviddel ezután híg, savós, majd sűrű, gennyes váladékozás indul meg. Ez a húgycsőfolyás a kankó jellemző tünete. Meg kell azonban jegyezni, hogy nem csak kankós fertőzés, hanem sok egyéb ok is kiválthat hasonló tüneteket. A kankó kórokozója fertőzheti a végbél nyálkahártyáját, nőkön a lecsorgó váladék, férfiaknál a homoszexuális érintkezés. Fogékony a fertőzés iránt a szem kötőhártyája is.

Azért cseppentenek minden újszülött szemébe ezüstacetát oldatot, hogy megelőzzék a kankós szemgyulladást. A szembe mosatlan kézzel is átvihető a fertőzés. Lehet, hogy a beteg folyása akkor is csökkenni fog, ha nem kezelteti magát. A szervezet ugyanis küzd a kórokozók ellen, a tüneteket meg is tudja szüntetni, de a a kórokozók nem mind pusztulnak el, hanem megbújnak valahol, például a zegzugos járatokkal bíró nemi mirigyekben. Az ilyen, csak látszólag gyógyult kankós beteg fertőz és a folyás is kiújulhat bizonyos ingerekre, alhasi vérbőség, nemi érintkezés, szeszfogyasztás stb.

A kezeletlen kankó tovább is terjedhet, mindkét nemben a hólyagra, férfiakon a prosztatára, az ondóhólyagra és a mellékherére. Nőkön az elhanyagol kankó a méhszájra, a méhre, a kürtre és a petefészekre terjedhet. Ezek a szövődmények lázzal, nagy fájdalommal járó betegségek. Olykor végleges meddőség is hátramaradhat. Mindez elkerülhető, ha húgycsőfolyás esetén a beteg idejében orvoshoz megy. A váladékból kimutatható a kórokozó. Ha a folyás oka a gonokokkusz, a kezelés nem jelent nehézséget, antibiotikumok hatására a folyás visszafejlődik, a panaszok megszűnnek. Fel kell azonban hívni a figyelmet arra, hogy a tünetek megszűnése nem bizonyítja a gyógyulást, azt csak orvos állapíthatja meg kellő ideig tartó megfigyelés és ellenőrző vizsgálat után.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

Rossz a kedve a gyermekének? Talán megfázás tüneteit mutatja,de nem olyan mint máskor? Sajnos ezek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük