A kamilla

A kamilla, más néven orvosi székfű a fészkes virágzatú növények családjába tartozik, szerte a világon megtalálható. Mivel elég igénytelen, vadon is sok terem belőle. Más néven is ismerhetjük: anyaméhfű, pipiske, piperefű.

Gyógyító hatásával mindannyian találkoztunk már. Külsőleg, belsőleg is használjuk, hatása széleskörű. A virág illóolaj tartalmának gyulladásgátló, fertőtlenítő, görcsoldó hatása van.
Ha leforrázzuk, teaként fogyasztva gyomor- és bélpanaszainkat, fekélyünket gyógyíthatjuk vele. Inhalálva csillapítja a köhögést, tisztítja a légutakat, fertőtlenít.

Szájunkat öblögetve megszüntethetjük a szájüregben található különböző gyulladásokat (fogíny, torok).
Külsőleg jó hatással van a pattanásokra, ápolja a körmöt, gyógyítja a sebeket. Megszünteti a füldugulást, ha a fülünkbe csöppentjük.

Teakészítéshez 1-2 evőkanál szárított kamillavirágot forrázzunk le, fedjük le és hagyjuk állni negyedórát, majd szűrjük le. naponta 3-4-szer fogyasszuk.
Ha inhalálni szeretnénk vele, akkor egy nagyobb tálba tegyünk 3 evőkanállal a szárított kamillából, forrázzuk le nagyobb mennyiségű vízzel és hajoljunk fölé. Hatékonyságát növeli, ha közben a fejünkre egy törülközőt terítünk. 10 percig inhaláljunk, naponta kétszer ismételjük.

Gargarizáláshoz olajat használjunk, amit a következőképpen készíthetünk el: morzsoljunk szét egy maréknyi kamillavirágot, keverjük össze 150 ml szójaolajjal, zárjuk le légmentesen és tegyük napos helyre. Rázzuk fel naponta és ha elszíneződik, szűrjük át vászonkendőn, a virágot alaposan kinyomkodva. Ezután ismét töltsük légmentesen zárható üvegbe. Ebből adjunk 2-3 evőkanállal 1 dl vízhez és ezzel öblögessünk naponta többször.

Amennyiben gyógyfürdőt szeretnénk venni, két marékkal tegyünk a virágból a fürdővízbe, ami lehet, ülőfürdő, de akár kéz- vagy lábfürdő is.
Borogatáshoz egy mullkendőbe tegyük a kamillavirágot, forrázzuk le, majd 5 percig tartsuk a gyulladt területen.

Kamillát gyógyszertárban, vagy bioboltban vásároljunk, egyben szárított virágot. A filteres kamillának nagyon csekély a gyógyhatása.
Ha magunk akarjuk begyűjteni, olyan területről tegyük, ami messze esik a nagy forgalmú utaktól és győződjünk meg arról, hogy nincs a közelében permetezett terület. Akkor lehet leszedni, amikor a virágoknak már kinyílt a legnagyobb része.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük