Kezdőlap » Jog » A kafetériai rendszerről

A kafetériai rendszerről

A teljesítmény javadalmazás pénzbeli juttatás formájában történik, ezért klasszikus módon adózik. A konkrét munkaviszonyhoz kapcsolódó juttatásokon kívül a pénzintézetek is adhatnak kafetériai juttatások, ugyanúgy, mint bármely munkáltató.

A pénzintézetek is adhatnak kifizetői juttatásokat, amelyek nem feltétlenül vannak a kafetériai rendszerben. Arra azonban fel kell hívni a figyelmet, hogy ezeknél a juttatásoknál vannak jogszabályi kötelezettség alapján adandó juttatások. Ezt mindenkinek meg kell adnia. Ezek helyből adó és járulékmentesek. A kafetéria elnevezéssel kapcsolatban vannak félreértések. Általában mindenféle juttatással ráhúzzuk ezt a kategóriát, ami nem konkrétan a napi munkavégzéssel kapcsolatos, hiszen a munka törvénykönyve azt írja, hogy minden, ami nem prémium, azt béren kívüli juttatásnak minősül. Azonban kétféle szabályzattal találkozhatunk.

Van a mindenkinek egyformán adott juttatások szabályzata. Rendkívül fontos, hisz adhatnak olyan juttatást, amelynek adózása azon múlik, hogy a hitelintézetnél van-e szabályzat vagy nincs. Ha nincs szabályzat, akkor ez munkaviszonyból származó jövedelemként adózható. Ha van szabályzat és mindenkinek egyformán adjuk, akkor ez a juttatás már a hetvenes paragrafus alá tartozik és a pénzintézet fogja állni a 16%-os adót és a 27%os egészségügyi hozzájárulást.

Több ilyen juttatást is lehetne mondani, pl. a különféle konditerem bérleteket, a sportkártyákat. Tehát itt is van szabályzat, nincs szabályzat az adójogi megítélés ezen múlni fog. A mindenkire egyformán vonatkozó juttatások mellett a választott a választható kafetéria szabályzatok is meg jelenhetnek. A kettő nem zárja ki egymást. Létezhet ez is és az is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mik azok az atipikus foglalkoztatási formák?

A részmunkaidő és a távmunka terjedésével egyre többször és több helyen találkozhatunk az atikus jelzővel. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük